Zone Press Συνεντεύξεις Μπάσκετ

Ζωή Δημητράκου στο Zone Press: «Όλοι ανεβαίνουν από τη σκάλα κι όχι με το ασανσέρ»

Έφτασα στο μεγαλύτερο επίπεδο που μπορούσα στο μπάσκετ και είμαι πλήρης και χαρούμενη. Έχω ξεκινήσει τα πρώτα μου βήματα σ’ έναν άλλο χώρο κι ελπίζω να είμαι το ίδιο επιτυχημένη στο νέο μου εγχείρημα

 

 Όταν είναι ενωμένες οι γυναίκες, μπορούν να κατακτήσουν τα πάντα. Βασική προϋπόθεση να είναι μονιασμένες

 

 «Θέλω να περάσω μηνύματα μέσω της τηλεόρασης, και να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι, στο να κάνω το περιβάλλον που ζούμε λίγο πιο ανθρώπινο και υγιές»

Άρωμα θηλυκού γένους έχει το Zone Press, που παντρεύει την ομορφιά με το μπάσκετ κι ότι αυτό συνεπάγεται. Η χαρά μας είναι μεγάλη, αφού φιλοξενούμε τη Ζωή Δημητράκου αυτό το μήνα, η οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η πρώην αθλήτρια έζησε μία καριέρα γεμάτη διακρίσεις και τίτλους, στον ελληνικό αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ μην λησμονεί κανείς ότι έχει αγωνιστεί και στο WNBA με τη φανέλα των Ουάσινγκτον Μύστικς. Η παρουσιάστρια από τη Θεσσαλονίκη τα έζησε όλα στην καριέρα της, είτε συλλογικά, είτε με την εθνική ομάδα κι όπως παραδέχτηκε αποχώρησε γεμάτη από την ενεργό δράση, χωρίς απωθημένα κι ανεκπλήρωτους στόχους.

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω η 33χρονη πρώην μπασκετμπολίστρια, θεωρεί (και καλά κάνει), πως όλοι μας έχουμε παραπάνω από μία ιδιότητα κι είμαστε ικανοί να βοηθάμε τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η ίδια μας εξηγεί το πως ξεκίνησε τη «Γυμναστική από Σπίτι», τα ρίσκα που πήρε, ενώ στο τέλος δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην όρεξη που έχει, να βοηθήσει τους συνανθρώπους της και το περιβάλλον. Τέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο ν’ ασχοληθεί εκ νέου με το χώρο της καλαθοσφαίρισης, αφού έχει θέσει άλλους στόχους στη ζωή της.

Ζωή αν ήσουν εν ενεργεία αθλήτρια, τι θα έκανες στην καραντίνα, όπου αναγκαστικά δεν θα είχες αγωνιστικές υποχρεώσεις;

«Τώρα βρήκες κι άτομο, που έχει μεγαλώσει με την αξία του work ethic. Είτε με κορωνοϊό, είτε χωρίς, προσωπικά θα έκανα τις ασκήσεις μου, ώστε να παραμείνω στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Για να βρίσκεται κάποιος στο υψηλό επίπεδο, μπορεί και πρέπει να τιθασεύσει την ψυχολογία του. Εφόσον υπάρχει κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο, για όλους θα ίσχυαν τα ίδια πράγματα. Δεν θα πήγαινε πίσω μόνο εμένα η καραντίνα, όμως το σημαντικό είναι η αντίδραση. Είτε κάθεσαι σπίτι σου και σε κατακλύζει η απογοήτευση, είτε δουλεύεις περισσότερο από τους άλλους και όταν επανέλθουμε στο κανονικό πρόγραμμα, θα είσαι ένα βήμα μπροστά».

Στα χρόνια που έπαιζες το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό. Τώρα άπαντες πιστεύουν πως το γυναικείο μπάσκετ, έχει «κατέβει» μερικά σκαλιά. Ποιοι οι λόγοι αυτής της μίνι-«καθίζησης»;

«Δεν θέλω να σε κουράσω με πολλές λεπτομέρειες, όμως θα σου δώσω παράδειγμα την τελευταία μου χρονιά στον Ολυμπιακό. Πριν πέντε χρόνια περίπου ο σύλλογος έκανε σπουδαίες μεταγραφές, παίξαμε στο Γιούροκαπ και ήμασταν υπολογίσιμη δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο Ολυμπιακός διέθετε ένα ρόστερ τότε ποιοτικό με εξαιρετικές ξένες παίκτριες κι αυτό μας βελτίωνε. Υπήρχε ανταγωνισμός στις προπονήσεις κι αυτό αργά ή γρήγορα μας έκανε καλύτερες σαν αθλήτριες. Ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα παίζουν ρόλο κι αυτά έχουν πέσει αισθητά, ελέω της πανδημίας. Ταλέντο υπάρχει, όμως αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην προπόνηση, μοιραία η προσπάθεια μειώνεται».

Σου λείπει καθόλου το μπάσκετ; Στο μέλλον θα σκεφτόσουν ν’ ασχοληθείς ξανά μ’ αυτό ή ο κύκλος έκλεισε οριστικά;

«Στο παρελθόν το μπάσκετ, χωρίς ίχνος υπερβολής ήταν όλη μου η ζωή. Το έζησα, είμαι ευγνώμων για όλα όσα μου έμαθε ως αθλήτρια και ως γυναίκα, όμως είμαι πλήρης. Είμαι ένας άνθρωπος, που πιστεύει πως οι άνθρωποι, δεν έχουν μία ιδιότητα, αλλά πολλές. Ναι ήμουν αθλήτρια και πάντα μέσα μου θα παραμείνω αθλήτρια. Τώρα είμαι παρουσιάστρια και στο μέλλον θα είμαι επιχειρηματίας. Πάντως σκοπεύω με τον τρόπο μου να βοηθήσω όσο περισσότερο κόσμο μπορώ. Όλοι μας έχουμε πολλές ιδιότητες (μάνα, φίλη, σύζυγος) κι ανάλογα προσαρμοζόμαστε σύμφωνα μ’ αυτές».

Που σ’ έχει βοηθήσει το μπάσκετ στη νέα σου ασχολία; Δηλαδή υπάρχουν κοινά σημεία ή όλα είναι διαφορετικά;

«Φυσικά και υπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσα στην τωρινή μου απασχόληση και την εποχή που έπαιζα μπάσκετ. Πρώτο και καλύτερο το work ethic, που το έχω από μικρή και δεν νομίζω να το απολέσω και ποτέ (γέλια). Φυσικά στο θέμα της εκπομπής, όπως και στο μπάσκετ, είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία, άρα οφείλω να έχω κατάλληλους συμπαίκτες, ώστε να έχουμε επιτυχίες.

Σε κάθε δουλειά, σημαίνοντα ρόλο παίζει και η αυτοπεποίθηση σε ότι κι αν κάνεις. Οι άνθρωποι αγάπησαν κατευθείαν την εκπομπή (Γυμναστική από Σπίτι), τις ασκήσεις με διάφορα οικιακά αντικείμενα, όπως και τη δική μου προσέγγιση. Βγαίνοντας για πρώτη φορά στην τηλεόραση με τηγάνι, χρειάζεται όπως καταλαβαίνουμε να έχεις την ανάλογη αυτοπεποίθηση και να μην έχεις δεύτερες σκέψεις για το τι μπορεί να πει ο κόσμος. Πίστεψα σ’ αυτή τη διασκεδαστική προσέγγιση, χωρίς να χρειαστεί ν’ αποδείξω τίποτα, διότι το έχω κάνει ήδη μέσω του πρωταθλητισμού. Είχα κι έχω πίστη σ’ αυτό που κάνω και ο κόσμος πιστεύω έχει αγαπήσει τη συγκεκριμένη εκπομπή. Εννοείται πως δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε, καθώς η εξέλιξη είναι μονόδρομος».

Την εθνική γυναικών την παρακολουθείς; Έχει πέσει το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ;

«Φυσικά και παρακολουθώ την εθνική ομάδα των γυναικών. Μπορεί να σταμάτησα να παίζω, όμως αυτό δεν σημαίνει, πως δεν ενδιαφέρομαι για το νέο αίμα της χώρα μας. Η νέα γενιά χρειάζεται να δείξει μεγαλύτερη υπομονή, όπως είχαμε κι εμείς. Η επιτυχία μπορεί να έρθει μόνο, μέσα από τη σκληρή δουλειά. Όλοι ανεβαίνουν τη σκάλα κι όχι το ασανσέρ. Το κίνητρο δεν υπάρχει σε τόσο υψηλό βαθμό στις μέρες μας κι ίσως να είναι μία αιτία μερικής «καθίζησης» του γυναικείου μπάσκετ. Ταλέντο υπάρχει άφθονο και πιστεύω με την κατάλληλη καθοδήγηση, θα δούμε πάλι την εθνική ομάδα σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων».

Τι χόμπι έχεις τώρα Ζωή; Πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;

«Θ’ ακουστεί κάπως περίεργο, αυτό που θα πω, όμως όταν είμαι χαλαρή κι έχω χρόνο, κάνω γυμναστική με personal trainer (γέλια). Όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε κίνητρο, ένα boost ώστε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητές μας. Εγώ μέσα από την εκπομπή, δίνω κίνητρο και βοήθεια σε πολλούς ανθρώπους (θέλω να πιστεύω). Σαν προσωπικότητα όμως χρειάζομαι βοήθεια, ώστε να μαθαίνω καινούργια πράγματα συνέχεια και να κάνω τον κόσμο μας λίγο καλύτερο. Όπως επίσης έχω ξεκινήσει να εκπαιδεύομαι, όσον αφορά το περιβάλλον και την προστασία του. Είναι ένας χώρος στον οποίο έχω αρχίσει ν’ ασχολούμαι πολύ ενεργά».

Τι εννοείς να κάνει τον κόσμο καλύτερο; Έχεις κάποιο πρότζεκτ το μυαλό σου;

«Στην εκπομπή έχω δείξει ασκήσεις με πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, τα οποία αντικαταστάθηκαν με μπουκάλια θερμός, τα οποία είναι αβλαβή για το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη Φεβρουαρίου, το δημόσιο κατήργησε όλα τα πλαστικά μιας χρήσης. Θέλω να βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ τους συνανθρώπους μας με πάντα θετική διάθεση και πολλή όρεξη. Θέλω να περάσω μηνύματα μέσω της τηλεόρασης, και να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι, στο να κάνω το περιβάλλον που ζούμε λίγο πιο ανθρώπινο και υγιές».

Να σε πάω σε λίγο πιο χαλαρά «λημέρια». Τι θα συμβούλευες τον απλό κόσμο για τις διατροφικές του συνήθειες; Όλοι έχουν πάρει λίγο κιλάκια…

«Είμαι ένας άνθρωπος, που θέλω ο διπλανός μου να μην πιέζεται και να μην του αλλάζω τις συνήθειες του με το ζόρι. Σίγουρα μπορούμε να βρούμε έξυπνα πράγματα, ώστε να εμπλουτίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, χωρίς να παχαίνουμε. Για παράδειγμα αυτό που συμβουλεύω πολύ κόσμο είναι να μην καταναλώνει πολλά τηγανητά και σνακ τύπου πατατάκια, γαριδάκια κι όλα αυτά τα συναφή. Δεν θέλω να γίνω πιεστική, ή αυστηρή, όμως μ’ έναν όμορφο τρόπο θέλω να προτείνω τρόπους βελτίωσης της υγιεινής τους, χωρίς να γίνομαι παρεμβατική και πάντα με όμορφο τρόπο. Αυτό μ’ εκφράζει σαν άνθρωπο και μακάρι να το κάνω για πολλά χρόνια».

Ζωή σε λίγες ημέρες είναι η Γιορτή της Γυναίκας. Έχεις να πεις ή να συμβουλέψεις κάτι τις γυναίκες ή τους άντρες;

«Όταν είναι ενωμένες οι γυναίκες, μπορούν να κατακτήσουν τα πάντα. Βασική προϋπόθεση να είναι μονιασμένες και όλα θα πάνε καλά»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ZONE PRESS

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα