Νίκος Βετούλας στο Zone Press: ”Μεγάλη η αξία του Ιτούδη στο Ευρωπαικό μπάσκετ”

Zone Press Συνεντεύξεις

   Διανύει συνολικά την 7η του χρονιά στο πάγκο του Απόλλωνα Πάτρας. Έχει πανηγυρίσει αμέτρητες διακρίσεις τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής με την ομάδα των Αχαιών. Παρόλο που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο και μάλιστα ως τερματοφύλακας η αγάπη του για το μπάσκετ υπερτέρησε. Ο λόγος φυσικά για τον κόουτς Νίκο Βετούλα ο οποίος μίλησε στο περιοδικό για τη μέχρι τώρα πορεία του αλλά και τη φετινή ομάδα του Απόλλωνα.

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΕΦΑΛΑ

Οι έντονες στιγμές και το ένδοξο παρελθόν

 • Γυρνώντας πίσω σε όσα έχετε ζήσει είτε ως αθλητής είτε ως προπονητής και βλέποντας τον εαυτό σας τότε φανταζόσασταν ότι θα είχατε αυτή την πορεία και θα είχατε φτάσει εδώ που έχετε φτάσει;

Κάθε παιδί σε μικρή ηλικία έχει όνειρα. Σημασία έχει να προσπαθεί για αυτά. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο παράγοντας τύχη σε όλο αυτό. Είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Στην αρχή έχεις πολλά όνειρα, ζητούμενο είναι πόσα από αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν. Το μπάσκετ πάντως από μικρός το είχα μέσα μου. Ήταν κάτι που με είχε συνεπάρει.

 • Ποιες είναι οι πιο έντονες στιγμές που έχετε ζήσει ως τώρα είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής;

Αυτή η ερώτηση στην ουσία αφορά κρίσιμα παιχνίδια. Για παράδειγμα κρατάω τις ανόδους με τον Απόλλωνα είτε από Β’ Εθνική είτε από Α2. Ο τελικός του κυπέλλου με τον Απόλλωνα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Επίσης θυμάμαι την κατάκτηση του κυπέλλου με τον Άρη και άλλα σημαντικά παιχνίδια που έκριναν μια σεζόν ή κάτι σημαντικό για την εκάστοτε ομάδα.

Άρης: Τα πρώτα προπονητικά βήματα

 • Το 2008 καθίσατε στο πάγκο του Άρη ως βοηθός προπονητή του Αντρέα Ματσόν. Πως είναι να συνεργάζεστε με έναν προπονητή που έρχεται από το εξωτερικό και θεωρείτε πως έχετε κερδίσει πράγματα από αυτήν την συνεργασία;

 

Ήταν η πρώτη χρονιά που σταμάτησα το μπάσκετ και η χρονιά ουσιαστικά που εντάχθηκα σε ένα προπονητικό σταφ. Θεωρώ πως ήταν θετική η χρονιά με συνεργάτες οι οποίοι ήταν πιο έμπειροι από μένα και αναμφίβολα με βοήθησαν στην πορεία. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η μετάβαση από παίκτης σε προπονητής σε άμεσο χρονικό διάστημα. Θυμάμαι δηλαδή τελείωσα Ιούλιο στην Ιταλία στο Ούντινε και Αύγουστο ήμουν στη προετοιμασία του Άρη στο προπονητικό τιμ. Όσον αφορά τον κόουτς Ματσόν ήταν ένας άνθρωπος με διαφορετική κουλτούρα. Είναι μεγάλο πράγμα να ξεκινάς την προπονητική σου καριέρα με κάποιον που είναι από το εξωτερικό. Υπήρχαν πράγματα τα οποία με βοήθησαν.

 

Απόλλωνας Πάτρας: Ένα μεγάλο κεφάλαιο ανοίγει

 

 • Από το 2010-2015 αναλαμβάνετε την τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα μιας ομάδας που το όνομα σας έχει συνδεθεί με την ιστορία της. Μέσα σε αυτή την πενταετία λοιπόν κατακτάτε την άνοδο στην Α1, πραγματοποιείτε εξαιρετικές πορείες στη μεγάλη κατηγορία αλλά και συμμετέχετε στο τελικό του κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό. Πως εσείς βιώσατε αυτή την περίοδο και ποια θεωρείτε πως ήταν η συνταγή της επιτυχίας για αυτές τις πορείες;

 

Ήταν η χρονιά στη Β’ Εθνική που εκεί με τις ανακατατάξεις καταφέραμε να ανεβούμε στην Α2. Έπειτα, ήταν πολύ έντονο το πατρινό στοιχείο ενώ ταυτόχρονα οι διοικήσεις που υπήρχαν τότε είχαν όραμα. Καταφέραμε στην ουσία να ξανακάνουμε τον Απόλλωνα να βρίσκεται στο επίκεντρο του μπάσκετ. Αυτά τα πέντε χρόνια ήταν πολύ εποικοδομητικά όσον αφορά το χτίσιμο της ομάδας από την Β’ Εθνική ως την Α1. Υπήρχε δηλαδή ένας σταθερός κορμός.

Το βήμα στο εξωτερικό

 

 • Το 2016 μετακομίζετε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία για λογαριασμό της Μασάνο. Ποιοι ήταν οι λόγοι της απόφασης αυτής;

 

Εκείνη την περίοδο είχε τελειώσει η χρονιά στον Απόλλωνα και ήθελα να ψάξω κάτι διαφορετικό στο εξωτερικό. Έκανα μια συμφωνία και κάποιες συνεντεύξεις. Πήγα αλλά στην ουσία ποτέ δεν έκατσα σαν προπονητής γιατί μέσα στη χρονιά πήγα στον Προμηθέα.

 

Οι σταθμοί εκτός Πάτρας

 

 • Ακολουθεί μια γεμάτη πενταετία σε Προμηθέα, Κολοσσό, Ρέθυμνο και Ιωνικό Νικαίας. Τι είναι αυτά που κρατάτε και τι αφήνετε από αυτή τη πορεία;

Όταν είσαι σε ομάδα εκτός του περιβάλλοντος σου όπως ήμουν εγώ στο Κολοσσό, στο Ρέθυμνο και στη Νίκαια, βιώνεις διαφορετικά πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις. Δεν είσαι σε εισαγωγικά σε μια ασφαλής ζώνη όπως είναι οι ομάδες της πόλης σου. Ζεις μια μοναχική ζωή και μόνο σου σκέψη είναι η δουλειά σου. Δεν έχεις την οικογένεια σου τουλάχιστον όπως εγώ την έχω στη Πάτρα. Το γεγονός όμως αυτό με βοήθησε στη διαχείριση καταστάσεων τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.

 

Η μεγάλη επιστροφή, η άνοδος στην Α1 και οι φετινοί στόχοι

 • Το 2020 επιστρέφετε στην ομάδα που έχετε αγαπήσει και σας έχει αγαπήσει. Μέσα σε αυτή τη διετία η επιστροφή του Απόλλωνα στην Α1 είναι φυσικά γεγονός. Πως βιώσατε εσείς αυτή την εμπειρία αν λάβουμε μάλιστα υπόψη το γεγονός πως μεσολάβησαν διακοπή πρωταθλήματος και καραντίνα λόγω της πανδημίας.

Στην Α2 φτιάξαμε μια ομάδα αποτελούμενη από παιδιά με καλούς χαρακτήρες και διψασμένα να παίξουν μπάσκετ. Σημαντικό ρόλο στην άνοδο έπαιξε η περίοδος της πανδημίας και της καραντίνας όπου τα παιδιά συνέχιζαν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους με την καθοδήγηση του γυμναστή και νομίζω ήταν πολύ σημαντικό για να μπούμε στην επανέναρξη του πρωταθλήματος ακόμη πιο δυνατά.

 • Με ποιον τρόπο χτίστηκε η ομάδα το φετινό καλοκαίρι και με ποιον στόχο;

 

Όσον αφορά την Α1 και τη φετινή χρονιά πάλι φτιάξαμε μια ομάδα με έντονο το ελληνικό στοιχείο και με παίκτες πρωταγωνιστές. Πρωταρχικός στόχος ήταν η εξασφάλιση της παραμονής στη μεγάλη κατηγορία και θεωρώ πως είμαστε πολύ κοντά σε αυτό.

 

 • Το πρωτάθλημα φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ομάδα έχει κάνει σημαντικές νίκες τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Θεωρείτε πως αυτή η ομάδα μπορεί να κοιτάξει ψηλότερα και πέρα δηλαδή από το στόχο της παραμονής;

 

Θεωρώ πως όχι. Αυτή τη στιγμή αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές η παραμονή μόλις και βαθμολογικά κλειδώσει αποτελεί το στόχο που αρχικά είχαμε βάλει. Είναι δύσκολο να κοιτάξουμε για κάτι παραπάνω, δεδομένου και του προγράμματος που έχουμε.

 

 • Μέσα στη χρονιά κληθήκατε να διαχειριστείτε την αποχώρηση του Κόουλμαν του πρώτου σκόρερ της ομάδας. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και το προπονητικό τιμ να ενσωματώσετε τους νέους παίκτες που ήρθαν στην ομάδα;

 

Ο Κόουλμαν ήταν αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής της ομάδας. Ήταν ένα παιδί το οποίο έπαιρνε τη μπάλα στα τελευταία λεπτά. Ήταν ο σκόρερ και ήταν αποδεκτός όσον αφορά την αγωνιστική του αξία από όλους. Τη στιγμή που έφυγε είχαμε ανακατατάξεις. Έπρεπε να βρεθούμε με τους νέους παίκτες. Είχαμε τις δύο εβδομάδες που διακόπηκε το πρωτάθλημα λόγω της πανδημίας και εξαιτίας αυτού δεν είχαμε συνεχόμενα παιχνίδια. Αργήσαμε πολύ να βρούμε τα πατήματα μας. Το τελευταίο καιρό που τα βρήκαμε παίζουμε και καλύτερα. Γενικά η εικόνα της ομάδας είναι καλύτερη και αυτό έχει να κάνει περισσότερο πως τα νέα παιδιά εγκλιματίστηκαν και έμαθαν τους ρόλους τους δεδομένου όπως είπες πως ο Κόουλμαν ήταν βαρόμετρο της ομάδας.

 

 • Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους φίλους της ομάδας εν’ όψει της φετινής χρονιάς αλλά και της επόμενης που έρχεται;

 

Η στήριξη τους ήταν σημαντική στα κρίσιμα παιχνίδια όπως σε αυτά με το Λαύριο και το Περιστέρι ακόμα και με τον Ηρακλή που χάσαμε μετά από δύο παρατάσεις. Η βοήθεια τους ήταν συγκλονιστική και συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στο στόχο της παραμονής. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο μας χαρούμενο και σε κάθε παιχνίδι να είναι ευχαριστημένοι με αυτό που βλέπουμε. Δεν θα συνδυάζεται όλο αυτό πάντα με νίκη αλλά να είναι ικανοποιημένοι από την προσπάθεια της ομάδας.

 

Η πορεία των δύο αιωνίων στην Ευρωλίγκα και το έργο της ΕΟΚ

 

 • Πως βλέπετε την πορεία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στη φετινή Ευρωλίγκα;

 

Ο Ολυμπιακός τερμάτισε στη 2η θέση και δείχνει απόλυτα πετυχημένος με την πρόκριση στo Final 4. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός είχε πολλά ups n downs, δεν είχε ρυθμό, είχε τους τραυματισμούς πολλών παικτών σε σημαντικά παιχνίδια και δεν κατάφερε να κάνει μια καλή πορεία.

 

 • Πως κρίνετε το έργο της ΕΟΚ ένα χρόνο μετά και την εκλογή της νέας διοίκησης καθώς και το εγχείρημα της εθνικής ομάδας στο επερχόμενο Ευρωμπάσκετ υπό τις οδηγίες του κόουτς Ιτούδη;

 

Ξεκινώντας από τον προπονητή είναι μια μεγάλη επιτυχία δεδομένου ότι η αξία του κόουτς Ιτούδη είναι γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως είναι θετικά τα μηνύματα. Η οργάνωση που δείχνει η ΕΟΚ σε κάποια πράγματα είναι ενθαρρυντική ιδιαίτερα η ενασχόληση με τις μικρές ηλικίες, στο γυναικείο τμήμα και ακόμη στο 3on3 μπάσκετ.

 

 • Όντας πολλά χρόνια στους πάγκους ομάδων της Α1 και έχοντας μεγάλη εμπειρία ποιοι είναι οι λόγοι που παίκτες πέραν των δύο αιωνίων δεν πρωταγωνιστούν σε τελικές φάσεις εθνικής ομάδας;

 

Αναμφίβολα είναι το επίπεδο που υπάρχει σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Αυτοί οι παίκτες σίγουρα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση και περισσότερες εικόνες και υπερτερούν μπορώ να πω και σε θέμα ετοιμότητες. Δηλαδή, οι παίκτες των δύο αιωνίων έχουν ζήσει παιχνίδια κρίσιμα στην Ευρώπη όπως και οι Έλληνες του εξωτερικού όπως ο Καλάθης και ο Μήτογλου. Όλα τα παιδιά όταν μπαίνουν σε αυτό το επίπεδο μετά είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν και στην εθνική ομάδα. Ειδικότερα, παιδιά πριν πάνε στις δύο αυτές ομάδες ήταν στις επιλογές αλλά δεν είχαν χρόνο συμμετοχής. Όταν πάνε, βλέπουμε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εθνική ομάδα.

Πηγή: έντυπη έκδοση Zone Press T38

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα