Κώστας Μέξας στο Zone Press:“Ο πρώτος στόχος είναι η σωτηρία της ομάδας”

Zone Press Συνεντεύξεις

Είχαμε την χαρά στο Zone Press να συνομιλήσουμε με τον αγαπημένο και έμπειρο Έλληνα coach, Κώστα Μέξα. Ο προπονητής που ανέλαβε στα γρήγορα φέτος την ομάδα του Ιωνικού “ανοίγει τα χαρτιά του” για την κατάσταση της ομάδας, τους στόχους, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι μαζί. Επίσης, συζητήσαμε για την Εθνική, την Ευρωλίγκα και το υψηλό επίπεδο φέτος στην Α’1. Απολαυστικός όπως πάντα Κώστας Μέξας αποκλειστικά στο Zone Press.

Coach, θέλω να ξεκινήσουμε από το πως έχει κυλάει μέχρι τώρα για εσάς η σεζόν στον Ιωνικό.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν λίγο ξαφνική η κατάσταση, γιατί άλλαξε η ομάδα προπονητή πολύ γρήγορα. Ήρθαμε σε μια δύσκολη θέση, καθώς η ομάδα έχει αρχίσει αργά την προετοιμασία, οι παίκτες δεν ήταν στο 100% της κατάστασής τους, οπότε ο βασικός μας στόχος ήταν να φέρουμε τα παιδιά σε μια καλή κατάσταση. Σιγά σιγά το πετυχαίνουμε, μας έχει βοηθήσει σε εισαγωγικά και το πρόγραμμα που ξεκίνησε με κάποια ματς τα οποία ήταν αντικειμενικά δύσκολα για την ομάδα μας, ώστε να δώσουμε λίγο παραπάνω έμφαση στο κομμάτι αυτό της καλής αγωνιστικής κατάστασης και σωματικά και σαν ομάδα χωρίς να έχουμε την πίεση των παιχνιδιών “must win”. Ελπίζουμε πως μέρα με τη μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι.

 

“Ο πιο έτοιμος και καλύτερα προετοιμασμένος θα έχει τον πρώτο λόγο στην Α’1”

 

Άρα προς το παρόν ποιος μπορούμε να πούμε ότι είναι ο στόχος σχετικά με το πρωτάθλημα;

Ο πρώτος στόχος είναι η σωτηρία της ομάδας, είναι δεδομένο αυτό. Τώρα αν σωθούμε και σχετικά νωρίς κοιτάμε και παραπέρα, αλλά ο βασικός στόχος είναι η παραμονή.

Με βάση την εμπειρία σας πως κρίνετε το επίπεδο στο ελληνικό πρωτάθλημα φέτος;

Νομίζω πως οι περισσότερες ομάδες είναι σε καλό επίπεδο και οι επιλογές των ξένων που έχουν γίνει από τους συναδέλφους θεωρώ είναι αρκετά καλές. Υπάρχουν ομάδες με έμπειρα παιδιά και άλλες με ταλαντούχους νεαρούς Αμερικανούς και θεωρώ ότι τα πιο πολλά ματς είναι ανοιχτά και όποιος είναι σε καλύτερη μέρα και καλύτερη κατάσταση θα έχει τον πρώτο λόγο δεν νομίζω να υπάρχει αγώνας, εκτός ΣΕΦ ή ΟΑΚΑ, που να πούμε από πριν πως είναι χαμένο. Ο πιο έτοιμος και καλύτερα προετοιμασμένος νομίζω θα έχει τον πρώτο λόγο.

“Ας μην υποτιμούμε και τόσο πολύ “το προϊόν” μας από μόνοι μας”

Το επόμενο που θέλω να σας ρωτήσω σχετίζεται με το εξωτερικό. Πολλοί συνάδελφοί σας που εργάζονται στο εξωτερικό μας δηλώνουν πως οι προδιαγραφές είναι πολύ καλύτερες εκεί. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό;

Επειδή δεν έχω προσωπική εμπειρία δεν μπορώ να είμαι απόλυτος πάνω σε αυτό το κομμάτι και να έχω ξεκάθαρη άποψη. Θεωρώ ίσως ότι το πιο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει τόση πίεση στο εξωτερικό όσο υπάρχει στην Ελλάδα για την δουλειά του προπονητή και για το πόσο γρήγορα κρίνεται ένας προπονητής στις ομάδες της Ελλάδας. Όχι πως στο εξωτερικό είναι όλα ρόδινα τα πράγματα. Ότι θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα εδώ και στην οργάνωση και στην καθημερινότητα των ομάδων αυτό είναι δεδομένο, αλλά εντάξει. Ας μην υποτιμούμε και τόσο πολύ “το προϊόν” μας από μόνοι μας.

“Θα έρθει ένα αποτέλεσμα που πραγματικά το προσδοκούμε και το θέλουμε όλοι από την Εθνική”

Θα ήθελα να περάσουμε στο κομμάτι της Εθνικής και να μου πείτε δύο λόγια για το φετινό project. Πως είδατε την πορεία μας, αλλά και την συνέχεια.

Το πιο βασικό στην Εθνική, από εκεί που ξεκινάνε όλα είναι το κομμάτι της οργάνωσης. Υπάρχουν άνθρωποι, παλιοί παίκτες με σημαντική καριέρα στο χώρο και με νέες ιδέες που βρίσκονται κοντά στην Εθνική ομάδα και αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Είναι σημαντικό να υπάρχει οργάνωση σε όλα τα επίπεδα στην Εθνική και να είναι όλα λυμένα από νωρίς, να μην γίνονται κινήσεις της τελευταίας στιγμής, όπως είχε συμβεί κάποιες φορές στο παρελθόν. Έχουμε ένα πολύ δυνατό προπονητικό team, υπάρχει ταλέντο στο παικτικό κομμάτι. Όσον αφορά το Ευρωμπάσκετ είχαμε μια καλή πορεία μέχρι το ματς με τη Γερμανία, όπου εκεί βρέθηκαν εκείνοι σε καλή μέρα και εμείς όχι. Είναι ένα ματς, όταν κρίνεται η πρόκριση σε ένα ματς πάντα τα πράγματα μπορεί και να μην πάνε όπως τα θέλουμε. Να μπούμε σε κρίσεις αγωνιστικές δεν υπάρχει λόγος θεωρώ όσον αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι. Πιστεύω πως όλες αυτές οι καλές προδιαγραφές θα γυρίσουν πίσω με κάποια επιτυχία. Θα έρθει ένα αποτέλεσμα που πραγματικά το προσδοκούμε και το θέλουμε όλοι από την Εθνική.

Στο επίπεδο της Ευρωλίγκας πως βλέπετε τις ελληνικές ομάδες;

Κοίτα, το επίπεδο της Ευρωλίγκας είναι πολύ υψηλό και προπονητικά και τακτικά και οι παίκτες είναι πολύ υψηλού επιπέδου είναι δεδομένο αυτό. Φέτος πιστεύω πως τα πράγματα είναι και καλύτερα από πέρσι. Ο Ολυμπιακός όπως είδαμε ξεκίνησε με ένα πλεονέκτημα όσον αφορά το θέμα του κορμού και του προπονητή, το οποίο τον έχει φέρει στη θέση που είναι πέρα από το ταλέντο και την ποιότητα της ομάδας του. Το έδειξε και πέρσι νομίζω αυτό και πιστεύω πως αν πρώτα ο Θεός παραμείνουν όλοι υγιείς θα έχουν μια καλή πορεία. Θα μας έκανε εντύπωση το αντίθετο. Ο Παναθηναϊκός έχει μπει σε μια διαδικασία καινούργιας ομάδας, ειδικά στις θέσεις “κλειδιά” είναι όλοι καινούργιοι οι παίκτες του με εξαίρεση ίσως τον Παπαγιάννη, με καινούργιο προπονητή, με τελευταία προσθήκη τώρα τον Μπέικον, νομίζω πως σίγουρα θέλει χρόνο ο Παναθηναϊκός, το πόσο χρόνο δεν το ξέρει κανένας και ούτε το πόση υπομονή μπορεί να υπάρχει. Αλλά για να βρει τη χημεία της και την συνοχή της θα χρειαστεί το χρόνο της

Πηγή: Έντυπη έκδοση T43 Zone Press

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα