Κάνααν στο Ζone Press: «Στην Ευρώπη δεν βλέπουμε τις οικογένειές μας»

Zone Press Συνεντεύξεις

Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο πως της φετινή αγωνιστική περίοδο έχει δημιουργηθεί με στόχο να διατηρήσει τα εντός τειχών κεκτημένα και να τερματίσει στην πρώτη οχτάδα της Ευρωλίγκα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προέβη σε στοχευμένες κινήσεις, όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η περιφερειακή εκτέλεση, με άλλα λόγια το τρίποντο. Ο αντικαταστάτης του Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν γρίφος για πολλούς, όχι όμως για τον Έλληνα κόουτς, που χωρίς άγχος βρήκε στο πρόσωπο του 31χρονου Αιζάια Κάνααν, τον παίκτη που θα προσφέρει άμεσο σκοράρισμα από τον πάγκο.

O ίδιος είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική της Ελλάδος και με την πιθανότητα να παίξει στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα. Βέβαια μας εκμυστηρεύτηκε τον προβληματισμό του για το καλεντάρι και το γεγονός πως δεν έχει τον απαιτούμενο ξεκούρασης και χαλάρωσης με την οικογένειά του.

Αιζάια μίλησε μας λίγο για την Ελλάδα. Πως σου φαίνεται;

«Εντάξει έχετε πολύ ήλιο και ζέστη να πω την αμαρτία μου. Είχα ακούσει πολλά για την Ελλάδα και από τον Παπανικολάου, όταν ήμασταν συμπαίκτες στους Χιούστον Ρόκετς. Δεν είχα την ευκαιρία να κάνω πολλές βόλτες, αφού όταν προσγειώθηκα στη χώρα σας ύστερα από λίγες μέρες, ξεκινήσαμε προετοιμασία. Πάντως ανυπομονώ να γυρίσω τα όμορφα μέρη της Ελλάδος, μετά τη σεζόν με τον Ολυμπιακό».

Πως αποφάσισες να υπογράψεις στον Ολυμπιακό και να γίνεις ο αντι-Ντόρσεϊ;

«Η περσινή χρονιά μου έδειξε πως ο Ολυμπιακός δουλεύει σαν ομάδα κι αυτό προσωπικά μου άρεσε. Όταν ήρθε η προσφορά από την ομάδα δεν το πολυσκέφτηκα και συνομίλησα με τον κόουτς και μου ζήτησε να είμαι ο εαυτός μου. Δεν θα γίνω ο αντι-Ντόρσεϊ, θα υπηρετήσω το σύστημα του Ολυμπιακού, θα βοηθήσω στην άμυνα και την επίθεση και γενικά είμαι ένας παίκτης, που κάνω πολλά στο παρκέ. Θα σκοράρω από διαφορετικές θέσεις, θα τρέξω το παιχνίδι, δεν θα φοβηθώ να κάνω φάουλ και οι φίλαθλοι θα δουν τον Κάνααν, όχι τον παίκτη, που ήρθε ν’ αντικαταστήσει τον Ντόρσεϊ».

Πόσο έχει αλλάξει ο Παπανικολάου σε σχέση με τη συνύπαρξη σας το 2015 στο Χιούστον;

«Πλέον είναι άντρας ο Κώστας, ενώ τότε ήρθε στο ΝΒΑ και προσπαθούσε να συνηθίσει τα πάντα. Τη χώρα, τα νέα δεδομένα, το ρόλο του κι ήταν ένα παιδί χωρίς αυτοπεποίθηση μεγάλη. Όσο περνούσε ο καιρός αισθανόταν όλο και καλύτερα, όμως τώρα στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικός. Τώρα εγώ είμαι στην απέναντι μεριά κι αυτός είναι ο κουλ τύπος (γέλια). Η μεγαλύτερη διαφορά που βλέπω είναι η αυτοπεποίθησή του κι αυτό βγαίνει και στο παιχνίδι του»

Πως εγκατέλειψες το ΝΒΑ και παίζεις στο εξωτερικό; Δεν σου λείπει να παίζεις στην Αμερική;

«Φυσικά και μου λείπει η χώρα μου, όμως όταν έσπασα το πόδι μου, χρειάστηκα ένα χρόνο για να γίνω καλά. Όλοι στο ΝΒΑ περιμένουν πάντα να είσαι ο παίκτης, πριν τον τραυματισμό σου και δεν έχεις μεγάλη πίστωση χρόνου. Αυτό συνέβη και σ’ εμένα κι ύστερα από έξι χρόνια στο ΝΒΑ, αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου στην Ευρώπη. Εντάξει δεν θα βάλω και τα κλάματα, αγωνίζομαι στην Ευρωλίγκα, που είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει στο ΝΒΑ».

Τι διαφορές υπάρχουν στον τρόπο παιχνιδιού της Ευρωλίγκα και του ΝΒΑ; Εσύ τι προτιμάς;

«Στο ΝΒΑ τ’ αθλητικά προσόντα κυριαρχούν, ενώ και οι χώροι είναι πολύ περισσότεροι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το έχει παραδεχτεί πως στην Ευρώπη είναι πιο σκληρό το μπάσκετ, ενώ δεν υπάρχει και ο κανόνας των τριών δευτερολέπτων. Εδώ οι παίκτες μπορούν να κάτσουν όσο θέλουν στη ρακέτα, ενώ στο ΝΒΑ δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Είναι περισσότερο σκεπτόμενο το μπάσκετ εδώ, γι’ αυτό όσοι παίζουμε εδώ ερχόμενοι από το ΝΒΑ, κάνουμε πολλά λάθη. Εγώ ευτυχώς επέλεξα έναν σύλλογο (Ούνικς Καζάν), που πρώτα συμμετείχε στο Γιούροκαπ κι ύστερα στην Ευρωλίγκα. Πέρσι ένιωθα σίγουρος για τον εαυτό μου κι αυτό βγήκε στο παιχνίδι μου, καθώς είχα μάθει τους κανόνες και τα «πρέπει» του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Το καλεντάρι είναι εξαντλητικό για τους παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Συμφωνείς με αυτή την άποψη;

«Δεν το συζητώ. Εγώ τώρα βρίσκομαι στον τρίτο χρόνο παρουσίας μου στην Ευρώπη και ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ελάχιστος. Ουσιαστικά ο κάθε παίκτης έχει 40-45 μέρες για ξεκούραση, αποκατάσταση και να περάσει ήρεμα με την οικογένειά του. Στο ΝΒΑ οι παίκτες που δεν συμμετέχουν στα πλέι-οφ, κάνουν διακοπές από τον Απρίλιο, με την λίγκα να ξεκινάει τον Οκτώβριο. Μιλάμε για πέντε μήνες ξεκούραση, όπου μπορείς να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου, να ξεκουραστείς και να γεμίσεις τις μπαταρίες ενόψει της ερχόμενη σεζόν.

Προσωπικά έχω δει ελάχιστα την οικογένεια μου σε σχέση με το παρελθόν κι αυτό με προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό. Το ΝΒΑ ναι μεν είναι πιο απαιτητικό από πλευράς αγώνων, όμως στην Ευρωλίγκα οι αγώνες είναι πολλοί και οι προπονήσεις αρκετά σκληρές».

Πηγή: έντυπη έκδοση Zone Press

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα