Zone Press Συνεντεύξεις

Αγγελική και Σταυριανή Βιντσιλαίου στο Zone Press: “Όλη η Ευρώπη παίζει μπάσκετ, ενώ εδώ λουκέτο με το έτσι θέλω”

-Φυσικά σεβόμαστε τη δημόσια υγεία και πως ο αθλητισμός μπαίνει σε δεύτερη ακόμα και τρίτη μοίρα. Αυτό που είναι εκνευριστικό κι απογοητευτικό παράλληλα, είναι πως δεν έχουμε καμία ενημέρωση, για το πότε και αν θα ξεκινήσουμε

-Οι δύο αδερφές απορούν για το γεγονός, πως σε άλλες χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία κι όχι μόνο) ο γυναικείος αθλητισμός συνεχίζεται κανονικά

-Σταυριανή: Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να έχουν υγεία κι ένα πιάτο φαί στο σπίτι τους.

-Αγγελική: “Δεν θα ακυρώσω ποτέ ξανά καφέ στη ζωή μου”

Στο προηγούμενο τεύχος σας είχα προϊδεάσει πως το Zone Press, δεν στέκεται στα στεγανά της Γιούρολιγκ, του Τσάμπιονς Λιγκ, του Γιούροκαπ και της δικής μας Μπάσκετ Λιγκ. Προσπαθούμε από αυτό εδώ το βήμα, να σας παρέχουμε την πληρέστερη ενημέρωση για το αγαπημένο μας άθλημα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα.

Tου Δημήτρη Μπούκα

Δεν θα σας το κρύψω, πως η συγκεκριμένη συνέντευξη μ’ έκανε και γέλασα πάρα πολύ, αφού όταν συνομιλείς με δύο κορίτσια 22 ετών, είναι αδύνατον να μην περάσεις όμορφα. Αναφέρομαι στις Αγγελική και Σταυριανή Βιντσιλαίου, που ανήκουν στον σύλλογο των Ιωαννίνων και μοιάζουν έτοιμες ν’ αποτελέσουν τις κοπέλες, που θα κρατήσουν το γυναικείο μπάσκετ ψηλά. Ίσως είμαι υπερβολικός στα γραφόμενά μου, όμως τα όνειρα των δύο νεαρών γυναικών δεν έχουν ταβάνι και μεταξύ μας καλά κάνουν. Ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC σύλλογος όπου αγωνίζονται οι κοπέλες είναι ιδιαίτερα περήφανος για τα επιτεύγματα των δύο αθλητριών και όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ο πρόεδρος Γιώργος Μάστακας, προέβη σε μία κίνηση, που δεν συνηθίζεται στον ελληνικό αθλητισμό.

 

Κορίτσια πως μπήκε το μικρόβιο του μπάσκετ στα κύτταρά σας;

“Τώρα αν σου πούμε την ιστορία θα γελάσεις, λίγο αλλά δεν μας πειράζει. Ο πατέρας μαςέπαιζε ποδόσφαιρο στο Γαλάτσι κι εμείς σαν παιδιά, κάναμε το ίδιο με τους φίλους μας. Ψάξαμε να βρούμε σύλλογο να παίξουμε, όμως δεν βρήκαμε κι “αναγκαστικά” στραφήκαμε στο μπάσκετ. Καλά φυσικά και δεν μας χάλασε (τα γέλια κυριαρχούσαν), ενώ ήμασταν και σε μεγάλο βαθμό αγοροκόριτσα, αφού αγαπούσαμε τον αθλητισμό. Μεγάλο ρόλο έπαιξε πάντως η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι, από τους άνδρες, αυτή ήταν η σπίθα που άναψε κι ασχοληθήκαμε φανατικά με το μπάσκετ”.

Βιώσατε ρατσισμό από το γεγονός πως θέλατε ν’ ασχοληθείτε επαγγελματικά με το άθλημα;

“Οι φίλοι μας είναι περήφανοι, που παίζουμε μπάσκετ κι ευτυχώς είμαστε από τις κοπέλες, που δεν βιώσαμε ρατσισμό. Οι φίλοι μας είναι κυρίως αγόρια και να σου παραδεχτούμε πως ήταν και οι πιο κατάλληλοι για συμβουλές. Φυσικά και υπήρχαν απογοητεύσεις κι αδιαφορία από πολλούς ανθρώπους κι αν θες την προσωπική μας άποψη, ξεκάθαρα υπάρχει ρατσισμός στο άθλημα μάς. Δείτε τι συμβαίνει στη χώρα μας και τι στην υπόλοιπη Ευρώπη”.

Τι εννοείτε; Θέλω προσωπική απάντηση και από τις δύο

Αγγελ. ‘Κοιτάξτε να δείτε. Φυσικά σεβόμαστε τη δημόσια υγεία και πως ο αθλητισμός μπαίνει σε δεύτερη ακόμα και τρίτη μοίρα. Αυτό που είναι εκνευριστικό κι απογοητευτικό παράλληλα, είναι πως δεν έχουμε καμία ενημέρωση, για το πότε και αν θα ξεκινήσουμε. Ν’ αναφέρω πως είμαστε η μοναδική χώρα, που έχει βάλει λουκέτο στην Α1 γυναικών, αφού χώρες όπως είναι οι Γερμανία, Ισπανία, η Ιταλία συνεχίζονται κανονικά. Υπάρχει μία αδικία, όμως το χειρότερο, είναι πως δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει”.

Σταυρ.: “Νομίζω τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα κορίτσια που είμαστε ανενεργές, καθόμαστε εδώ και πολλές μέρες και να ξέρετε κάτι. Όσο καιρό δεν έχουμε αγωνιστικές υποχρεώσεις, χρειαζόμαστε άλλο τόσο χρόνο, για να επανέλθουμε σε φόρμα. Δεν είναι όλες οι αθλήτριες διεθνείς, άρα καθόμαστε και δεν προπονούμαστε. Το πρωτάθλημα μας είναι ήδη φτωχό και σκεφτείτε πως πολλές ξένες παίκτριες, κοιτούν προς εξωτερικό μεριά. Δηλαδή αν αποχωρήσουν, οι σύλλογοι θα έχουν τεράστιο αγωνιστικό θέμα και ήδη υπάρχουν φήμες γι’ αποχώρηση συναδέλφων μας. Για να μην παρεξηγηθώ, εννοείται πως προέχει η υγεία και η αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως θα υπάρξει βιοποριστικό πρόβλημα, είναι θέμα χρόνου…

Με το θέμα το οικονομικό τι γίνεται;

“Θα σου απαντήσουμε από κοινού κι είναι κάτι που μας έκανε θετική εντύπωση. Όταν ανακοινώθηκε το λοκντάουν ο Γιώργος Μάστακας μας πήρε τηλέφωνο, μας καθησύχασε και μας είπε να μην ανησυχούμε. Ο κ. Μάστακας είναι ένας άνθρωπος, που λατρεύει το μπάσκετ, μας αγαπάει και θα μας εξοφλήσει κανονικά, λες και δεν συνέβη τίποτα. Να σας πληροφορήσω πως μας κράτησε στα Γιάννινα, μας παρέχει γυμναστή για να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη προπόνηση. Αυτό σαν αθλήτριες μας δείχνει πως μας αγαπάει, μας νοιάζεται κι επιθυμεί να μας παρέχει τις καλύτερες-δυνατές υπηρεσίες”.

Υπάρχει το εξωτερικό στο μυαλό σας;

“Να σου πούμε την αλήθεια στο μυαλό μας, υπήρχε σαν σκέψη ν’ αγωνιστούμε στο εξωτερικό, όμως η πανδημία μας φρέναρε. Υπήρχαν προτάσεις από τη Γερμανία και τη Σουηδία, το σκεφτήκαμε, όμως νομίζουμε πράξαμε καλά και μείναμε στην Ελλάδα. Ο μάνατζερ μας Νάσος Κυριακού, μας συμβούλεψε ήταν κοντά μας και νομίζουμε πως ήταν η κατάλληλη επιλογή να παίξουμε στα Γιάννινα. Βέβαια αν η σεζόν κυλήσει όπως τώρα, τότε κι εμείς από την πλευρά μας, θα κοιτάξουμε να παίξουμε μπάσκετ. Δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά 100% αγωνιστικό. Θα μείνουμε πολύ πίσω, αν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, μείνουμε χωρίς αγώνες. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν επιθυμούμε να κάτσουμε στα σπίτια μας και να μένουμε πίσω αθλητικά”.

Θα σας πάω σε κάτι πιο χαλαρό τώρα. Είστε αδερφές και παίζετε μπάσκετ. Περιμένω την αλήθεια. Πόσες φορές έχετε τσακωθεί και ποια από τις δύο είναι πιο ανταγωνιστική.

“Ε τώρα κι εσύ μας ρωτάς πράγματα ευκόλως εννοούμενα. Έχουμε τσακωθεί αμέτρητες φορές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε εντελώς διαφορετικές, σαν προσωπικότητες μέσα κι έξω από τα παρκέ. έχουμε παίξει και ξύλο πολλές φορές. Η μητέρας μας προσπαθούσε να μας χωρίσει, μιας κι είναι η ήρεμη δύναμη της οικογένειας. Ο πατέρας μας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και προσπαθεί να μας συμβουλέψει για το καλύτερο της καριέρας μας.

Η Σταυριανή στη συνέχεια με… “ψηλή” φωνή είπε: “Η Αγγελική είναι η πιο ανταγωνιστική από τις δυο μας, όμως εντάξει δεν την κατηγορώ. Έτσι της βγαίνει και πολλές φορές τη θαυμάζω”.

Αγγελική: “Καλά και η Σταυριανή είναι ανταγωνιστική, μην κοιτάτε που δεν το παραδέχεται”. Όπως βλέπετε μόνο συνέντευξη δεν έγινε, περισσότερο διάλογος έγινε ανάμεσα στις δύο αδερφές.

Τι είδωλα είχατε μικρές; Ποιοι παίκτες σας έκαναν το κλικ;

Αγγελ.: Δεν μπορώ να μην το παραδεχτώ, πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης μου άρεσε πάρα πολύ σαν παίκτης. Ήταν πρωταγωνιστής σε πολλές στατιστικές κατηγορίες κι αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Να είμαι χρήσιμη για την ομάδα μου, ακόμα κι δεν σκοράρω”.

Σταυρ.: “Από την πλευρά μου, δεν μπορώ να σου πω έναν αγαπημένο μου παίκτη. Παρακολουθώντας την εθνική ομάδα, μου άρεσε πολύ ο Δήμος Ντικούδης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ενώ τώρα από την Ευρωλίγκα θαυμάζω τον Λουίτζι Ντατόμε. Από το ΝΒΑ τρελαίνομαι για τον “πασπαρτού” Ντρέιμοντ Γκριν των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς”.

Ποια είναι καλύτερη στη μαγειρική;

Σταυρ. “Δεν θα πω ψέματα, θα παραδεχτώ πως η Αγγελική είναι καλύτερη, γιατί ασχολείται περισσότερο από εμένα. Εγώ πολλές φορές παίρνω και τη μητέρα μας, να ζητήσω συμβουλές, για να μην κάνω κάποιο λάθος.”

Πως τα πάτε με τ’αγόρια; Σας λείπει καθόλου το ξενύχτι και η άσωτη ζωή;

Είμαστε αθλήτριες κι έχουμε επιλέξει συνειδητά τη ζωή που κάνουμε. Δεν μας λείπει τίποτα, ο περίγυρος μας στηρίζει και μας πιέζει στο να γίνουμε καλύτεροι. Όσον αφορά τ’ αγόρια σου είπαμε, τα πάμε εξαιρετικά και νομίζουμε δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι φίλοι μας είναι γένους αρσενικού. Έχουμε και φίλες γυναίκες, όμως τ’ αγόρια μας καταλαβαίνουν περισσότερο”.

Αυτή η ερώτηση πάει προς την Αγγελική; Πως αισθάνθηκες με την παρθενική σου συμμετοχή στην εθνική ομάδα; Πως σε υποδέχθηκε η παλιά καραβάνα Σπανού;

“Τι να σου απαντήσω. Είναι η κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου, ότι εκπροσώπησα τη χώρα μου σε διεθνή διοργάνωση. Τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα και μακάρι να ξαναέχω την ευκαιρία να παίξω στη μεγάλη εθνική (έχει αγωνιστεί στις μικρές εθνικές). Εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις συμπαίκτριες μου, που μου απέβαλαν το άγχος, μου έδιναν συμβουλές και μ’ έκαναν να νιώσω μέλος της εθνικής.

Τώρα για την Άρτεμις Σπανού θα σου πω μία ιστορία. Τη γνώρισα το 2013, όπου μαζί με την Εβίνα Μάλτση μας έδωσαν συμβουλές για το μπάσκετ και για τη ζωή. Τώρα είχα την τύχη και την τιμή να την έχω και συμπαίκτρια και δεν έχει αλλάξει καθόλου. Με ρώτησε για την καριέρα μου, για το ελληνικό πρωτάθλημα και μου έδωσε να καταλάβω πως η εθνική είναι οικογένεια”.

Κορίτσια για να κλείσουμε όμορφα, θέλω να στείλετε τις ευχές σας στους αναγνώστες του Zone Press να μας πείτε και τους προσωπικούς σας στόχους.

Σταυρ.: Eύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο, που είναι το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή. Επίσης να έχουν όλοι οι άνθρωποι ένα πιάτο φαγητό, να χαμογελάνε και να είμαστε όλοι με ανθρώπους που αγαπάμε. Στόχος μου είναι να είμαι καλά, να παίξω μπάσκετ σύντομα και φυσικά να έχω κι εγώ τη δική μου ευκαιρία να παίξω στην εθνική γυναικών. Και πάλι θα προσθέσω να είναι καλά όλος ο κόσμος και να κάνει υπομονή, όπως όλοι μας”.

Αγγελ.: “Εγώ θα ξεκινήσω από τους στόχους μου και φυσικά ονειρεύομαι να είμαι μέλος της εθνικής γυναικών για πολλά χρόνια. Μεγάλη μου επιθυμία είναι να γίνω καλύτερη παίκτρια και να παίξω και σ’ ευρωπαϊκή διοργάνωση, ν’ ανταγωνιστώ με τις κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου.

Τέλος να ευχηθώ στους συνανθρώπους μας να έχουμε μία καλύτερη χρονιά το 2021 και να ζούμε σαν κανονικοί άνθρωποι. Ο χρόνος που θα φύγει σίγουρα θα μας γίνει μάθημα κι υπόσχομαι σε όλους τους φίλους μου, πως δεν θ’ ακυρώσω καφέ ποτέ ξανά στη ζωή μου. μου. Υγεία να έχουμε και να συνέλθουμε από αυτή την περιπέτεια. Επίσης να μας βρει ο νέος χρόνος στα γήπεδα κι επιτέλους να τσακωθούμε με τον προπονητή μας για τα ρεπό, κάτι που μου έχει λείψει αφάνταστα.

πηγή έντυπη έκδοση Zone Press

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα