LifeStyle

Τζούλη Σούμα: ”Η πίεση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων είναι τεράστια  ιδιαίτερα όταν παίζεις  τον ρόλο της Μήδειας ”

Η πίεση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων είναι τεράστια  ιδιαίτερα όταν παίζεις  τον ρόλο της Μήδειας! Αυτός ο ρόλος συνδυάζει να είναι υπέροχος και εξοντωτικός ταυτόχρονα  ” μου λέει η ταλαντούχα ηθοποιός Τζούλη Σούμα ενώ καθόμαστε στην είσοδο του  θεάτρου ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ  στην πλατεία Ομονοίας και συνεχίζει

Στην παρούσα φάση ο ρόλος είναι πιεστικός με την έννοια ότι εκτός από πάρα πολύ σύνθετος και δύσκολος θελει πολλα  σωματικά και ψυχικά αποθέματα τα οποία οφείλεις να τα έχεις κάθε μέρα στην ακμή τους για να μπορέσεις κάθε βράδυ στη σκηνή να τα αποδώσεις. Όπως έλεγε η Λαμπέτη το όργανό μας είναι το σώμα μας και η ψυχή μας. Δεν έχουμε ένα μουσικό όργανο όπως είναι το βιολί, το πιάνο, η κιθάρα όπου όπως και να είναι  ο μουσικός έχουν τη δικιά τους υπόσταση. Εμείς βάζουμε τον εαυτό μας στη συνθήκη του κάθε ρόλου κάθε φορά!

   Μια συνέντευξη της Αλεξάνδρας Αγγελοπούλου

 

Ήταν πάντα όνειρο ζωής να παίξεις έναν τέτοιο ρόλο;

Την Μήδεια δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα την παίξω. Ποτέ, ουδέποτε! Δεν πίστευα ποτέ ότι κάποιος θα μου εμπιστευτεί αυτόν τον ρόλο με την έννοια οτι δεν θα μπορούσα να αγγίξω την ψυχοσύνθεση της Μήδειας. Το οποίο όμως είναι μια λάθος άποψη από την πλευρά τον ηθοποιών και των σκηνοθετών να προσπαθούν να εικονοποιήσουν τους ρόλους σε σχέση με τους ηθοποιούς που τους υποδύονται. Φαινομενικά λόγω ψυχοσύνθεσης η Μήδεια είναι ένας ρόλος που δεν μου πήγαινε  αλλά κάνω την μεγαλύτερη επιτυχία που έχω κάνει στα 27 χρόνια που είμαι στο θέατρο.

Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της Μήδειας;

 Είναι πολυπρισματική προσωπικότητα. Δεν είναι απλώς η γυναίκα  που απατήθηκε και λόγω του θυμού της και της εκδίκησής της  σκοτώνει τα παιδιά της. Αυτό είναι ένα πρώτο επίπεδο που καταλαβαίνουν όλοι. Αυτή η ηρωίδα είναι πολύ πιο πάνω.  Της έχει δώσει ο Ευριπίδης θεϊκή υπόσταση. Είναι εγγονή του ήλιου  με δυνάμεις λόγου και σκέψης  που αναδεικνύουν ικανότητες που δεν είχαν συνήθως οι γυναίκες της εποχής της μιας και δεν μορφώνονταν, κάθονταν  σπίτι, δεν είχαν κοινωνική ισχύ και δεν συμετείχαν στα κοινά.  Η Μήδεια είχει κοινωνικό στάτους και εντός και εκτός εισαγωγικών της δίνει και πολιτικό λόγο.

Τα ένιωσα όλα αυτά τα στοιχεία μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Γεωργαλά. Έχεις να προσθέσεις κάτι άλλο στην προσέγγισή του;

Αυτό που ήθελε ο σκηνοθέτης μας ο Δημήτρης ο Γεωργαλάς είναι να μη βγει μονοσήμαντη και μονόπλευρη. Ήθελε να είναι σαφέστατα η μάνα, η ερωμένη να είναι η πρόσφυγας πράγμα που τονίζεται πολύ στην παράσταση. Διέλυσε τα πάντα στη ζωή της και  ακολούθησε τον Ιάσονα δηλαδή τον έρωτα. Δεν μπορεί να πάει πίσω. Είναι άπατρις ξένη, προδομένη.

 Τι μεγάλο κακό μπορεί να συμβεί σε μια μέρα;

Το βλέπουμε στο έργο του Ευρυπίδη μια τεράστια πράξη εκδίκησης. όσον αφορά τη ζωή μας εγώ τρομάζω κάθε φορά που βλέπω ειδήσεις. Γίνονται τόσα αναπάντεχα σε μια στιγμή όχι σε μια μέρα που πραγματικά στεναχωριέμαι και μένω άφωνη. Από εγκλήματα μέχρι ατυχήματα . Μένω αινεή μπροστά στο τι μπορεί να συμβεί  στους ανθρώπους εν ριπή οφθαλμού. Μπορούν να συμβούν τα πάντα σε μια στιγμή . να καταστραφούν ζωές, οικογένειες ψυχές να ρημάξει ένας άνθρωπος. Είναι αυτό που λέγαν οι παλιοί και η μητέρα μου ‘’ Όσα φέρνει η ώρα δε τα φέρνει ο χρόνος!’’. 

Μπορούν να συμβούν και όμορφα πράγματα μέσα σε μια στιγμή όμως!

Βεβαίως!

 

Ποιο είναι το πιο όμορφο για σένα που σου έχει συμβεί;

Να συναντήσω αξιόλογους ανθρώπους. Να μπορείς να μοιραστείς πράγματα, να ταιριάζεις, είτε στη ζωή σου, είτε στη δουλειά σου, είτε στο κοινωνικό φιλικό περιβάλλον με αυτούς τους ανθρώπους.  Είναι σημαντικό για μένα να ζω στιγμές πάνω στη σκηνή  ή μετά με τους θεατές που έρχονται να μου μιλήσουνε. Συνήθως μου λένε απίστευτα υπέροχα πράγματα και τα κρατάω σαν πολύτιμο φυλαχτό

 

Η Τζούλη θα τα παράταγε όλα για έναν έρωτα όπως έκανε η Μήδεια;

Εμ η Τζούλη σε αυτή την περίοδο της ζωής της θα σου δώσει μια απάντηση η οποία δεν ίσχυε πριν κάποια χρόνια.Τώρα που είμαι πολύ ωριμότερη  θα το τολμούσα.

 

Να τα παρατήσεις όλα για έναν έρωτα; Περίμενα να μου πεις το αντίθετο, ότι μικρότερη θα τα έδινες όλα για έναν έρωτα όπως συμβαίνει.

 Πολλές φορές είμαι της λογικής και όχι της παρόρμησης. Μου ήταν πάρα πολύ σημαντική η δουλειά μου και η αφοσίωση στην τέχνη. Έχω κάνει πάρα πολλά χρόνια χορό. Ήμουνα σε προεπαγγελματικό επίπεδο και ξέρω οτι το να κάνεις τέχνη είναι βασικά εκπαίδευση. Δε μπορούσα να πετάξω όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς κόπου, επένδυσης, ελπίδων, προσδοκιών. Τώρα που έχει γίνει ένας κύκλος ενδεχομένως να ανοίξει ένας άλλος. Μακάρι! Είμαι σε μια φάση της ζωής μου που θα έκανα το μπαμ και ό,τι γίνει.

   

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει αυτό το μπαμ και ό,τι γίνει;

Να είναι τόσο δυνατό, τόσο ενδιαφέρον, τόσο αξιόλογο που να σε τραβήξει από αυτά που ήδη έχεις  βάλει σε ένα κανάλι και έχεις  μια πορεία στη ζωή σου και στη δουλειά σου.

 

Από τα λεγόμενά σου φαίνεσαι ένας άνθρωπος μεθοδικός που έχει δουλέψει σκληρά για τη τέχνη , την έχει αγαπήσει. Άρα έψαχνες να βρεις την ευτυχία, την επιτυχία μέσα από αυτό; Υπάρχει συνταγή που να συνδυάζει και τα δύο;

Όχι άμα την ξέραμε την συνταγή θα ήταν όλα καλά. Εξαρτάται νομίζω σε τι φάση σου συμβαίνει η δουλειά  και σε τι ηλικιακή ωριμότητα σου συμβαίνει καθετί. Είτε μια επιτυχία στη δουλειά, είτε μια αποτυχία στη δουλειά μπορούν να σε διδάξουν πολλά. Ποτέ δε μπορείς να πεις οτι είναι όλα απολύτως τέλεια γιατί μπορεί να έρθει ένα κύμα και να τα σαρώσει…..

Την ηθοποιό Τζούλη Σούμα μπορείτε να την απολαύσετε ως Μήδεια σε σκηνοθεσία  του Δημήτρη Γεωργαλά κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:30.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Γεωργαλάς

Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης

Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος

Φωτισμοί : Βασίλης Αποστολάτος

Επιμέλεια κίνησης : Φαίδρα Σούτου

Φωτογραφίες : Αγγελική Κοκκοβέ

Σχεδιασμός αφίσας – flyer : Ανδρέας Πούρνος

Ερμηνείες:

Μήδεια: Τζούλη Σούμα

Ιάσονας: Δημήτρης Γεωργαλάς

Τροφός: Τζούλη Σούμα

Κρέων, Αιγέας: Νίκος Δερτιλής

Άγγελος:  Βασίλης Ψυλλάς

ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ

Πλ. Ομόνοιας 18, Αθήνα 105 52

Από 23 Σεπτεμβρίου έως  31 Οκτωβρίου

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή , Σάββατο , Κυριακή

Ώρα έναρξης : 21.30

Τιμές εισιτηρίων :

γενική είσοδος 15 ευρώ

φοιτητικό, άνω των  65 και ανέργων 12 ευρώ

ατέλεια 5 ευρώ

Πληροφορίες και κρατήσεις στο 69 44 66 55 61 καθώς και στο viva.gr

 

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα