Zone Press Συνεντεύξεις Μπάσκετ

Παπανικολάου στο Zonepress.gr: “Νέα ΕΟΚ, χωρίς Golden Boys και έμμισθες θέσεις!”

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ, Άγγελος Παπανικολάου, μίλησε στο Zonepress.gr λίγες μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για τις θέσεις του.

Ο κ. Παπανικολάου ξεδίπλωσε τις σκέψεις του σχετικά με τις θέσεις που υιοθετεί όσο αναφορά την επόμενη μέρα στην Ομοσπονδία, για το πως ο ίδιος οραματίζεται να αλλάξει “πρόσωπο” το ελληνικό μπάσκετ προς το καλύτερο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Άγγελος Παπανικολάου:

1) Τι σας έκανε στο ξεκίνημα της παραγοντικής καριέρας σας, να μπείτε σε τόσο βαθιά νερά;

 «Δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι και θέλω να προσφέρω τα μέγιστα στο σύνολο του μπάσκετ. Το υπηρετώ άλλωστε, δεκαετίες τώρα απ’ όλες τις θέσεις και ήμουν πάντα εκεί. Τόσο σε συλλογικό όσο και σε επίπεδο ομοσπονδίας. Όταν μου ζητήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια την προσέφερα, όπως συνέβη με την επιτροπή πρωταθλήματος».

2) Τι πλάνο υπάρχει για την προσεχή τετραετία, όσον αφορά τα οικονομικά και διοικητικά δεδομένα στην ΕΟΚ;

 «Θα επιζητήσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού μπάσκετ και είμαι πεπεισμένος ότι θα υλοποιηθεί. Τόσο σε οικονομικό όσο και διοικητικό επίπεδο. Πάντα με γνώμονα το συμφέρον των ερασιτεχνικών συλλόγων».

 3) Το ελληνικό μπάσκετ παραμένει στην έκτη θέση της Φίμπα. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Αν στο μέλλον το ελληνικό μπάσκετ έρθει στα χέρια σας, τι κινήσεις θα κάνετε, προκειμένου να πάει ακόμα πιο ψηλά;

«Το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα των Ανδρών ανέβηκε στην 6η θέση, από την 7η, στην Παγκόσμια κατάταξη των Εθνικών Ομάδων και η γυναικών παρέμεινε στην 13η, αποδεικνύει περίτρανα ότι το Ελληνικό Μπάσκετ διατηρεί τη δυναμική αλλά και την αίγλη. Και σκεφτείτε ότι εθνικές ομάδες και τα σωματεία της Ευρωλίγκα αγωνίζονται την ίδια ώρα, ενώ οι παίκτες είναι «δέσμιοι», χωρίς δικαίωμα επιλογής στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αλλά και μην παραγνωρίζετε το γεγονός ότι διανύουμε οικονομική και υγειονομική κρίση».

4) Κεφάλαιο διαιτησία. Είναι σε καλό επίπεδο κι αν ναι, με τι τρόπους μπορεί να εξελιχθεί;

«Όπως το Ελληνικό μπάσκετ, έτσι και η διαιτησία παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Παρ’ ότι ορισμένοι προσπαθούν να την «κοντύνουν» για ιδία συμφέροντα. Προσπαθούν να την αναγάγουν σε νούμερο ένα ζήτημα, παρ’ ότι χρειάζεται κάποιες διορθωτικές κινήσεις με συναίνεση και ενότητα.

Η ΕΟΚ θα συνεργαστεί στενά τόσο με την ΟΔΚΕ όσο και με τον ΕΣΑΚΕ και μαζί θα συμφωνήσουμε τον τρόπο σύνθεσης και λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Θεωρούμε ότι η παρουσία τριών ή και πέντε πρώην διαιτητών εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι θα προτείνονται από τους τρεις φορείς του αθλήματος, θα ενδυναμώσει το θεσμό της διαιτησίας. Παράλληλα, θα υπάρχει και σώμα παρατηρητών, που θα αποστέλλουν τις εκθέσεις τους στη λίγκα και βεβαίως, θα υπάρχει ranking για τους διαιτητές».

 5) Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός φυτοζωεί. Τι βάρος θα ρίξετε στην καμπάνια σας σ’ αυτό το κομμάτι;

«Είναι βέβαιο ότι η ΕΟΚ θα πράξει τα δέοντα, ώστε να διαφυλάξει την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων και να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι το Ελληνικό μπάσκετ έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από την οικονομική κρίση αλλά και από την πανδημία.  Το ζητούμενο είναι να κάνουμε τη ζωή των ερασιτεχνών παραγόντων, παικτών και προπονητών πιο εύκολη, διευκολύνοντας με τη χρησιμοποίηση «εργαλείων», τεχνολογικών και μη. 

Θα τεθούν αρχές και κανόνες στις ακαδημίες και όχι, να λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητα. Όπως το υπουργείο Παιδείας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στα σχολεία για την εκπαίδευση των παιδιών μας, έτσι και η ΕΟΚ, σε συνεργασία με τις τοπικές ενώσεις, θα καταρτίζει πρόγραμμα, στο οποίο θα παρέχονται εργαλεία προς όφελος των νεαρών αθλητών και κατ’ επέκταση των συλλόγων. Θα παρέχουμε προπονητές, διατροφολόγους, ψυχολόγους, εργοφυσιολόγους, ακόμα και ειδικούς στο μάρκετινγκ και την επικοινωνία. Στόχος μας είναι να προσφερθούν υψηλές υπηρεσίες στα παιδιά».            

6) Ποια η διαφορά στην Ελλάδα του επαγγελματία μπασκετμπολίστα  σε σχέση με τον ερασιτέχνη;

«Μιλάμε για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Πρέπει να διαχωρίσουμε το ερασιτεχνικό από το επαγγελματικό μπάσκετ, καθώς είναι άσχημο να τα συγχέουμε. Η ΕΟΚ αποτελείται από ερασιτέχνες παράγοντες, αθλητές και προπονητές, που βλέπουν το μπάσκετ ως διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα. Υπάρχει ανιδιοτέλεια και οι παράγοντες και γονείς είναι οι «αφανείς ήρωες». Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε μήνα αγωνιούν για την όποια συνδρομή. Αλλά και περιμένουν μια ενδεχόμενη παραχώρηση ενός αθλητή, ώστε να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Οι επαγγελματίες παράγοντες, από την άλλη, είναι επιχειρηματίες, επενδυτές. Επενδύουν τα χρήματά τους στους συλλόγους για προσωπικούς ή επιχειρηματικούς λόγους, κατασκευάζουν γήπεδα τα οποία κατέχουν εταιρίες κι αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν, τότε συνήθως αφήνουν χάος… Πρέπει να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι…».

7) Άρα, θα διοικήσετε χωρίς ….golden boys και έμμισθες θέσεις;

«Συμφωνώ απόλυτα και τάσσομαι ανεπιφύλακτα με την επισήμανση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν δύναται να εργάζεται επ’ αμοιβή ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι της ΕΟΚ. Δήλωσα ότι παραιτούμαι από τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ έχω αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν έμμισθες θέσεις αφενός στη διοίκηση με τη συμμετοχή «golden boys» και αφετέρου στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας».

8) Μήπως όμως, η απουσία τεχνοκρατών δεν σας βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του μπάσκετ;

«Δίπλα μας κάθε στιγμή έχουμε τους ερασιτέχνες παράγοντες, αλλά και τους ανθρώπους που αγωνιούν καθημερινά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μπάσκετ. Γιατί να δημιουργηθούν έμμισθες θέσεις και να προσληφθούν «golden boys», τη στιγμή που αυτοί στηρίζουν την παραγωγική διαδικασία και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό; Γιατί χρειάζεται επαγγελματίες παράγοντες διαιτησίας να ορίζουν διαιτητές στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα; Δεν είναι καλύτερα αυτά τα χρήματα να διατεθούν για τις ανάγκες των συλλόγων;»

9) Ποια είναι η άποψή σας για τις ηλεκτρονικές εκλογές;

«Τάσσομαι υπέρ των νέων τεχνολογιών και της χρησιμοποίησης αυτών, αρκεί να γνωρίζουμε εκ προοιμίου και επ’ ακριβώς τους κανόνες του παιχνιδιού και όχι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Η διαμόρφωση των κανόνων του εκλογικού παιχνιδιού οριστικοποιείται πριν από την προκήρυξη.

Σίγουρα, πάντως, η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα μας βοηθήσει σημαντικά κατά την επόμενη τετραετία, δεδομένου ότι πολλές αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Δύο, τουλάχιστον, φορές το χρόνο θα υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τους παράγοντες των συλλόγων, ενώ σημαντικά ζητήματα θα τίθενται σε διαβούλευση και σε ηλεκτρονική ψηφοφορία».

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα