Ξεκίνησε το επόμενο Πρωτάθλημα, ας νικήσει το Μπάσκετ…

Απόψεις

Ο Πρωταθλητής BasketLeague θα κριθεί στο γήπεδο μεταξύ των δύο κορυφαίων ομάδων της χώρας. Όμως ο πιο κρίσιμος αγώνας για το επόμενο Πρωτάθλημα έχει αρχίσει και πρέπει να δούμε ποιος θα κερδίσει. Το πιο λογικό είναι να ξέρουμε όλοι ποιες ομάδες θα λάβουν μέρος σε αυτό. Πόσες και ποιες… Λογικό είναι, πολύ πιθανό δεν είναι, αν παραμείνει η κατάσταση ως έχει, μιας και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τραγελαφικές καταστάσεις.

 

Να δούμε τα δεδομένα

 

Ποιος διοργανώνει το Πρωτάθλημα ?! Ο ΕΣΑΚΕ.

“Η αποκλειστική αρμοδιότητα της διοργάνωσης και διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης ανδρών Α1 Εθνικής κατηγορίας ανήκει στον Ε.Σ.Α.Κ.Ε.”

Τι είναι ο ΕΣΑΚΕ ?!

Ο “Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών” είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και μέλη του καθίστανται οι Κ.Α.Ε. που οι ομάδες τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε επαγγελματικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης.

 

Με δυο λόγια…. Οι ίδιες οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο επαγγελματικό πρωτάθλημα διοργανώνουν το πρωτάθλημα. Έχοντας στο Δ.Σ. τους έναν εκπρόσωπο της ΕΟΚ και τον  αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υπουργό ως υπεύθυνο για έλεγχο νομιμότητας του καταστατικού του ΕΣΑΚΕ.

 

Τι λέει – μεταξύ πολλών άλλων- ο κανονισμός του ΕΣΑΚΕ για τη συμμετοχή ομάδων ?! Ότι…

  • Διαθέτουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με κατώτατο όριο τις 800.000 ευρώ
  • Δεν έχουν εκκρεμότητες οικονομικές προς αθλητές προπονητές ή τηρούν τους σχετικούς διακανονισμούς.

 

Ποια είναι η θέση της EOK ?!

 

Τέλη Μάη 2022 κι ο Πρόεδρος της ΕΟΚ δηλώνει ότι “Οι αλλαγές ψηφίστηκαν με πάνω από 96%”, “Στην αδειοδότηση θα εφαρμοστεί ο κανονισμός”, “Όποιος δεν έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του, όπως έχει ψηφιστεί για τον ΕΣΑΚΕ, δεν θα συμμετάσχει”, ”Όποιος θέλει να κάνει πίσω από τους άλλους, ας κάνει”, “Δηλαδή, πώς μπορεί κάποιος να έχει ΒΑΝ και να κάνει μεταγραφές;”

Κι αργότερα, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση των ομάδων, ο κος Λιόλιος δήλωσε: “Δεν θα πω κάτι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία”.

 

Ποιο είναι το πρόβλημα ?!

 

Ότι ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να αποφασίσει αλλά ταυτόχρονα πρέπει να τους έχει όλους ευχαριστημένους, εντός κι εκτός. Και την ΕΟΚ που πιέζει για αλλαγές και τον υφυπουργό που  ψάχνει ρόλο στην όλη διαδικασία.

Όμως, εάν ο ΕΣΑΚΕ εφαρμόσει τον κανονισμό, δεν θα υπάρχουν ομάδες για να συμμετέχουν στην BasketLeague. Γιατί τα έξοδα είναι πολλά, τα εγγυημένα έσοδα από τηλεοπτικά δεν αρκούν, οι ομάδες δεν έχουν σημαντικά έσοδα από χορηγίες κι εισιτήρια. Κι όσες είναι στην Α2 και προσκληθούν, είναι πολύ μακριά από οικονομικής άποψης ώστε να δεχθούν. Κι αν κάποιος πει να πάνε περισσότερα χρήματα στους “μικρούς”  δεν θα δεχθούν οι μεγάλοι.

Κι όλοι δίκιο έχουν. Οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ λένε πως τα χρήματα από τα τηλεοπτικά τα φέρνουν αυτοί, ήδη ματώνουν οικονομικά για την ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ κι δεν έχουν πολύ μεγάλη διάθεση για ένα πιο “δύσκολο” και με περισσότερα παιχνίδια πρωτάθλημα.

Οι ΑΕΚ, ΑΡΗΣ, ΠΑΟΚ, ΗΡΑΚΛΗΣ, έχουν το brand name αλλά δεν έχουν τα ανάλογα έσοδα κι έχουν τρομερά ανοίγματα. Το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, προς τιμήν του, είναι υγιές και πρόθυμο να στηρίξει αλλαγές, ομάδες με εξαιρετική πορεία όπως ΛΑΥΡΙΟ και ΚΟΛΟΣΣΟΣ γονατίζουν από τα οικονομικά προβλήματα, κι άλλες ομάδες είναι “πυροτεχνήματα” – ανεβαίνουν, φωτίζουν λίγο το περιβάλλον κι εξαφανίζονται

Υπάρχουν σοβαρές φωνές εντός του ΕΣΑΚΕ που λένε ότι “Kαλύτερα να κάνουμε ένα πρωτάθλημα με 12 ακόμα και με 10 καλές ομάδες, παρά να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε το επίπεδο ”.

 

Συμπέρασμα

Υπάρχει ένας γόρδιος δεσμός, κι όπως ξέρουμε όλοι “Οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύονται, κόπτονται”. Για να τον κόψεις, πρέπει να έχεις το μαχαίρι. Για την ώρα, το μεγάλο στοίχημα είναι η αποφασιστικότητα και η διάθεση του ΕΣΑΚΕ να δώσει προοπτική στο πρωτάθλημα.

Χμμμ…

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα