Θέλουμε σίγουρα γεμάτα γήπεδα στο μπάσκετ;

Απόψεις

Σε όλους αρέσει να βλέπουμε οικογένειες και μικρά παιδιά στην κερκίδα, θεωρώντας ότι αυτή είναι μια εικόνα η οποία βγάζει υγεία και δημιουργεί βάσεις για το μέλλον.

Θέλουμε όλοι τους οργανωμένους οπαδούς στο γήπεδο. Μας αρέσει η ένταση και το πάθος που βγάζουν, μας αρέσουν τα κορεό, μας αρέσουν τα συνθήματα που τραγουδούν για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Γίνεται. Να είναι στο ίδιο γήπεδο και οι οργανωμένοι οπαδοί και οικογένειες και μικρά παιδιά. Με μία προϋπόθεση. Κομμένα τα υβριστικά χυδαία, εμετικά μερικές φορές συνθήματα που ακούγονται.

 

Είναι εύκολο να το πετύχουμε, αρκεί να το θέλουμε. Μπορεί να εφαρμοστεί ο κανόνας three strikes out. Μισή ώρα πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και σε όλη τη διάρκεια μέχρι τη λήξη του, είναι ο χρόνος που ελέγχεται η συμπεριφορά της κερκίδας. Απαγορεύονται τα υβριστικά και χυδαία συνθήματα. Όταν ένα τέτοιο σύνθημα ακουστεί, οι διαιτητές πάνε αμέσως στη γραμματεία, ακόμα κι αν χρειάζεται να διακοπεί ο αγώνας. Από τα μεγάφωνα ακούγεται η πρώτη προειδοποίηση. Μπορεί να υπάρξει και δεύτερη προειδοποίηση, και την τρίτη φορά ο αγώνας διακόπτεται μέχρι να εκκενωθούν οι κερκίδες.

Την δεύτερη φορά που θα εκκενωθούν οι κερκίδες, η ομάδα τιμωρείται επίσης με βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Την τρίτη φορά, επιβάλλεται και η τιμωρία τριών αγωνιστικών με κενές κερκίδες.

Σχεδόν όλες οι ομάδες στην Ελλάδα, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, έχουν κάποια συνθήματα τα οποία είναι υπέροχα, συγκινητικά, ανυψωτικά. Και απολύτως κατάλληλο για ανηλίκους.

Είσαι δεν είσαι οπαδός του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ ή οποιασδήποτε ομάδας νιώθεις συγκίνηση όταν ακούς μια ολόκληρη κερκίδα να τραγουδάει συνθήματα όπως… “Θυμάμαι ακόμα ήμουνα παιδάκι”, “Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό”, “Για σένα ζω για σένα τραγουδώ”, “Εκεί ψηλά στη θύρα 13”, “Κι αν δεν έχω καθόλου μυαλό”. Προφανώς η επιλογή των παραπάνω δεν έγινε με αξιοκρατικά ή οπαδικά κριτήρια και προφανώς όλες οι ομάδες έχουν συνθήματα στα οποία αξίζει να γίνει μνεία.

Είναι γεγονός ότι οι κερκίδες στα γήπεδα κάθε αθλήματος, σε όλον τον πλανήτη, έχουν μια εκπληκτική δημιουργικότητα σε ό,τι αφορά στα συνθήματα. Έχουμε ακούσει υπέροχα συνθήματα, με εκπληκτικούς στίχους, με όμορφο ρυθμό, συνθήματα που συγκινούν, ενθουσιάζουν, δίνουν νόημα σε αυτό που είναι η ουσία του παιχνιδιού. Στη συμμετοχή. Στην περηφάνια που δικαιούται κάθε οπαδός να νιώθει για την ομάδα του, στη χαρά του να είναι εκεί, στο γήπεδο. Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι αυτά τα συνθήματα θα παραμείνουν μεγαλειώδη, ακόμα κι αν δεν έχουν βρισιές, χυδαιότητες, αναφορές στην πρέζα.

 

 

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα