ΕΟΚ και… ΝΑΤΟ το μέγα ζητούμενο

Απόψεις Μπάσκετ

Είναι ικανός πρόεδρος της ΕΟΚ ο Βαγγέλης Λιόλιος; Και βέβαια είναι. Πρώτον, κέρδισε τις εκλογές κι αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Δεύτερον, είναι αναμφισβήτητα επιτυχημένος επιχειρηματίας, άρα μπορεί να διοικήσει επιτυχημένα έναν οργανισμό. Όμως το ζήτημα είναι άλλο. Ποιας ΕΟΚ θέλει να είναι επιτυχημένος Πρόεδρος ;!

 

Ο Βαγγέλης Λιόλιος είπε προεκλογικά “Δώσε Πάσα”, την πήρε με εμφατικό τρόπο και τώρα πρέπει να μας δείξει τι θα κάνει με την μπάλα για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Παρουσιάζοντας το σχέδιό του δήλωσε: “Όλα σχεδόν τα σωματεία μού είπαν ένα πράγμα: “Μην κάνεις πίσω”. Αυτό είναι εντολή όχι μόνο προς εμένα, αλλά προς όλους μας από τα σωματεία.

Τα καλά νέα είναι ότι η νέα ΕΟΚ έχει ένα σχέδιο. Τα σκακιστικά βιβλία ήδη από το 19ο αιώνα διατυπώνουν μια βασική αρχή: ”Καλύτερα να έχεις ένα σχέδιο, έστω και κακό, παρά να μην έχεις σχέδιο”. Στο μάρκετινγκ, αυτή η αρχή εξειδικεύτηκε στη φράση “Καλύτερα ένα κακό σχέδιο παρά καθόλου σχέδιο, με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο έχει τη δυνατότητα να αλλάζει”. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι το σχέδιο της νέας ΕΟΚ δείχνει να είναι πλήρες, να αφορά σε όλο το μπασκετικό οικοδόμημα και να θέτει μακροπρόθεσμους στόχους. Το πόσο καλά προχωράει δεν το ξέρω, το ξέρει η ΕΟΚ που έχει και την ευθύνη υλοποίησης – αλλά και την ευθύνη ενημέρωσης. Έχει περάσει ένας χρόνος και μια Έκθεση Προόδου θα ήταν καλοδεχούμενη.

 

Κύριε Πρόεδρε της ΕΟΚ, μαζί με την έκθεση προόδου πρέπει να εκθέσετε και όσους δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις. Για να έχετε συμμάχους όλους εμάς που θέλουμε να έχουμε εικόνα, να έχουμε στόχο στην κριτική μας, να μπορούμε να πάρουμε θέση και να πιέσουμε για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα.

 

Το σχέδιο θα προχωρήσει και θα αξιολογηθεί, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί…

Αυτό που δεν έχει δηλωθεί είναι το Όραμα, το οποίο πρέπει να αφορά σε όλους όσοι έχουν σχέση με το άθλημα, ακόμα κι αν είναι απλώς θεατές.

Κάθε επιχείρηση ή οργανισμός καθορίζεται από τρία πράγματα, που η ίδια αποφασίζει για λογαριασμό της. Το Vision, το Mission και το Positioning, δηλαδή το Όραμα, την Αποστολή/Δέσμευση και το Πώς θέλει να την έχουν στο μυαλό της αυτοί στους οποίους απευθύνεται.

Η ΕΟΚ, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ιδρύθηκε το 1966 και στο άρθρο 2 του Καταστατικού της δηλώνεται “ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ. Σκοπός της Ε.Ο.Κ. είναι: Η διοίκηση, οργάνωση και ανάπτυξη του αθλήματος της Καλαθοσφαίρισης, που αποτελεί αυτοτελή και ξεχωριστό κλάδο της σωματικής αγωγής, σύμφωνα, με τις ελληνικές παραδόσεις και τις υγιείς αρχές του φίλαθλου πνεύματος “.

 

Το  Όραμα της ΕΟΚ δεν μπορεί να είναι άλλο από το Κόσμος στα Γήπεδα. Σε όλα τα γήπεδα. Αυτό είναι το μέτρο της επιτυχίας και ο δείκτης υγείας του οργανισμού που λέγεται Ελληνικό Μπάσκετ.

Κόσμος που να παίζει μπάσκετ σε γήπεδα, γηπεδάκια, μπασκέτες στην αυλή, προαύλια σχολείων, γυμναστήρια. Αγόρια και κορίτσια, νεαροί και μεσήλικες, με όνειρα για καριέρα ή διάθεση για άθληση.

Κόσμος στις κερκίδες, Όχι μόνο στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ, σε κάποια παιχνίδια υψηλού οπαδικού ενδιαφέροντος. Κόσμος και στο μίνι, το παιδικό, το σχολικό, το γυναικείο πρωτάθλημα. Ακόμα κι αν πρέπει η προσέλευση κοινού να είναι προϋπόθεση χρηματοδότησης ή έστω κίνητρο για σημαντικές επιβραβεύσεις.  Δεν μπορεί να παίζει η ομάδα μπάσκετ της πόλης των 15.000 κατοίκων και στο γήπεδο να είναι 10 θεατές, εάν εξαιρέσει κανείς τους παράγοντες της ομάδας.

 

Και χρήσιμο θα ήταν  να υπάρχει διαρκής επιμόρφωση για θέματα διοίκησης, επικοινωνίας, σχέσεων με χορηγούς ενός σωματείου καλαθοσφαίρισης, ακόμα κι αν πρέπει να το αναλάβουν outsource ομάδες.

 

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα