Παναγία των Παρισίων: Ο διάσημος που έκανε την πιο εύστοχη παρατήρηση για την τραγική απώλεια του ανεπανάληπτου ναού (φωτογραφία)

Χωρίς κατηγορία
Στα συντρίμμια της Παναγίας των Παρισίων, σε μια λαμπρή, μέχρι πρότινος, πρωτεύουσα που όχι μόνο έχει χάσει τον καθεδρικό της ναό, αλλά και μιλιούνια τουριστών, στο δράμα -το αναπόφευκτο-, το σοκ -το αναπόφευκτο- που τυλίγει την ιστορία της, όπως οι φλόγες, υπάρχουν κι εκείνοι που με περισσή ψυχραιμία και εστιάζοντας στον ανθρωπισμό, γράφουν επί της ουσίας. Χωρίς, σε καμία περίπτωση, να μειώνουν την αξία του συγκλονιστικού αυτού γεγονότος, που έχει στιγματίσει τον πλανήτη.

Η Notre-Dame υπήρξε ένα απ’ τα επτά θαύματα του κόσμου, έχουμε σπαράξει στο κλάμα γιατί ήταν -μάλλον- ο πιο ιστορικός ναός της Ευρώπης, γιατί χρειάστηκε δύο αιώνες για να γίνει και μεσουρανούσε άλλους οκτώ. Γιατί ήταν το σύμβολο της Γαλλίας ολόκληρης, γιατί… γιατί… γιατί… Αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν μιλάμε για ένα έμβιο ον. Καμία διαφωνία -αλίμονο- για ένα μυθικό αρχιτεκτόνημα με έργα τέχνης και μοναδικά βιτρό που δεν επαναλαμβάνονται.

Ωστόσο, το πρωτεύον -και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε- είναι ο άνθρωπος. Και ευτυχώς, σε όλο αυτό το δράμα -ζήσαμε την επιτομή του, έστω και από μακριά- απώλειες ζωών δεν είχαμε.

Η ψύχραιμη άποψη του διάσημου ουμανιστή Ollivier Pourriol

Σχετική εικόνα

Στο διά ταύτα και μεταβαίνω κατευθείαν στον 47χρονο φιλόσοφο, ακαδημαϊκό, νοβελίστα Ollivier Pourriol, που πόσταρε στο twiiter ό,τι πιο σωστό, to the point. Χωρίς μελοδραματισμούς.

Victor Hugo remercie tous les genereux donateurs prets a sauver Notre-Dame de Paris et leur propose de faire la meme chose avec “Les Miserables”.

Mεταφράζω: Ο Βίκτωρ Ουγκό ευχαριστεί όλους τους γενναιόδωρους δωρητές, που είναι έτοιμοι να σώσουν την Παναγία των Παρισίων και τους προτείνει να κάνουν το ίδιο με “Τους Άθλιους”.

Η φτώχεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη -μετά την καταστροφή του ίδιου του πλανήτη απ’ τον άνθρωπο, το μόνο είδος που και πληρώνει για να βρίσκεται στη Γη και αφήνει πίσω του σκουπίδια. Αν όλα αυτά τα προσφερόμενα εκατομμύρια απ’ τους οίκους των Louis Vuitton, Gucci και τους άλλους ευεργέτες δίνονταν ΚΑΙ -τονίζω, το ΚΑΙ, δεν είπε κανείς να μη δοθούν για να ξαναχτιστεί η Notre-Dame- για να εξαλειφθεί η ανέχεια, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στη Γη. Πόσο πιο πολιτισμένα και ανθρώπινα.

Δυστυχώς, όμως, αυτές οι αθώες ψυχούλες, τα παιδάκια του Τρίτου Κόσμου, τα πολύ κακότυχα, που σβήνουν εν ριπή οφθαλμού από μια κοινή γρίπη π.χ., έρχονται πάντα σε δεύτερη μοίρα. Όπως βεβαίως και οι χιλιάδες άστεγοι, οι “Άθλιοι”, φαινόμενο που πλήττει και τη Γαλλία. Και αυτό που απομένει είναι ένα ερώτημα που διαιωνίζεται: ΓΙΑΤΙ;T

O Olivier Pourriol, κατά βάση συγγραφέας, διάσημος για το αντικομφορμιστικό και ανθρωπιστικό του ταμπεραμέντο, γεννημένος στη Λιόν, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, επί μακρόν με τη Ciné Philo au MK2 Bibliothèque, τη Philharmonie de Paris και το Studio Philo sur OCS. Είναι μάλιστα απ’ τους αγαπημένους της γαλλικής νεολαίας, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Τα παραπάνω λόγια, του συγγραφέα/ακαδημαϊκού εκφράζουν “ηχηρή”  μερίδα των Γάλλων, ακριβώς διότι οι ίδιοι άνθρωποι-δωρητές έχουν τα διαθέσιμα κονδύλια ΚΑΙ για να δοθούν σε αναξιοπαθούντες. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ ό,τι η πλειονότητα θεωρεί – τελικά.

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα