Νομικά καταρτισμένη και δυναμική η νέα Εισαγγελέας Διαφθοράς κ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ!

Χωρίς κατηγορία

Καταγωγή από τα Χανιά, έχει η νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία επελέγη  μετά την παραίτηση της Ελένης Ράικου.

Με 10 ψήφους έναντι μίας, οι δικαστές επέλεξαν την αντεισαγγελέα Εφετών, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία σήμερα υπηρετεί στην οικονομική Εισαγγελία.

Τόσο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου όσο και η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου συμφώνησαν με την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χρήστου Μαχαίρα, εκφράζοντας την άποψη ότι η εισαγγελική λειτουργός μπορεί να τα «βγάλει πέρα» στα νέα της καθήκοντα, έχοντας ήδη ασχοληθεί με οικονομικά θέματα από το πόστο που βρίσκεται εδώ αρκετούς μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελένη Τουλουπάκη είναι κόρη του παλιού προέδρου του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης Χαράλαμπου Τουλουπάκη, γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Η κ. Τουλουπάκη είχε εισαχθεί τέταρτη στη Σχολή Δικαστών το 1998 και από το 1999 ασκούσε καθήκοντα εισαγγελικού παρέδρου στην Αθήνα. Το 2008 έγινε εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών.
Η εισαγγελική λειτουργός ανήκει στη νέα γενιά Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν εξαιρετική νομική κατάρτιση, μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι επελέγη στη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς με συντριπτική πλειοψηφία, δέκα προς μία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Το όνομά της έγινε ευρύτερα γνωστό, καθώς μετέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα και υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Πριν από δύο χρόνια μετείχε στην αποστολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο Παρίσι που, με επικεφαλής τον προϊστάμενό της Ηλία Ζαγοραίο, έλαβαν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί, το πρώην στέλεχος της HSBC, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία της λεγόμενης “λίστας Λαγκάρντ”, ενώ μόλις πριν από μερικές ημέρες βρισκόταν με ομάδα εισαγγελέων στη Χάγη, σε διοργάνωση της Eurojust για τη μεγάλη υπόθεση των αποκαλούμενων Panama Papers.

Πριν από ένα χρόνο, σε ανάλογη συνάντηση στη Χάγη με αντικείμενο το “σκάνδαλο Volkswagen”, ήταν η κ. Τουλουπάκη, με τον συνάδελφο της Χρήστο Ντζούρα, που αντιτάχθηκαν στους Γερμανούς εισαγγελείς, όταν επιχείρησαν να εξασφαλίσουν “ακαταδίωκτο” στα στελέχη της αυτοκινητοβιομαχανίας, εκτός Γερμανίας.

Η δυναμική Κρητικιά εισαγγελέας είχε απαντήσει ότι «στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα» βρίσκοντας συμπαράσταση, στη θέση που εξέφρασε ρητά, πολλούς συναδέλφους τους, με πρώτη την πολυπληθή αμερικανική αντιπροσωπεία .

Η κ. Τουλουπάκη έχει διατελέσει εισαγγελέας κατά του ρατσισμού με σημαντικό έργο, για το οποίο έχει λάβει εύσημα από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα