Το… ελληνικό Αυστραλιανό Open

Αθλητικά

Λίγο έμεινε για το πρώτο σερβίς του Australian Open, του πρώτου Grand Slam της χρονιάς. Οι αναμνήσεις που μας αφήνει, ως Έλληνες, είναι συνήθως καλές και η αισιοδοξία είναι μεγάλη. Άλλωστε, κυρίως ο Τσιτσιπάς, ο οποίος βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του ως τώρα, αλλά και η Σάκκαρη αποτελούν υπολογίσιμα μεγέθη στο παγκόσμιο τέννις. Όπως και να ’χει πάντως, η σεζόν για το τέννις ουσιαστικά ξεκινάει με το τουρνουά της Μελβούρνης και όλοι οι φίλοι του αθλήματος αναμένουμε με αγωνία.

Του Καλλιτσάρη Ιωάννη

Η κληρωτίδα είναι πάντα φιλική στους πρώτους γύρους με τους αθλητές του top-20. Ο Τσιτσιπάς ξεκινάει με αντίπαλο το νούμερο 94 του κόσμου, τον Ιταλό Σαλβατόρε Καρούσο, ενώ η Μαρία Σάκκαρη με το νούμερο 98, την Ρωσίδα Μαργκαρίτα Γκασπαριάν. Ένα χρόνο πριν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικύρωσε ότι είναι όχι μόνο ένας ταλαντούχος ανερχόμενος τενίστας αλλά είναι πλέον στους κορυφαίους. Αρχικά η πρόκριση κόντρα στον μύθο Ρότζερ Φέντερερ στη φάση των 16 και εν συνεχεία η συμμετοχή του στον ημιτελικό απέναντι στον Ναδάλ τον έβαλαν για τα καλά στο… πάνω ράφι της παγκόσμιας κατάταξης.

Σε γενικές γραμμές, το Australian Open έχει έντονο χρώμα πρωτίστως λόγω των πολλών Ελλήνων που κατηκούν στην Αυστραλία και συχνά κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις εξέρδες του Rod Laver Arena. Εκεί άλλωστε είδαμε και τον πρώτο (και μοναδικό μέχρι στιγμής) Ελληνόφωνο αθλητή να παίζει σε τελικό Grand Slam, τον Κύπριο Μάρκο Παγδατή. Με μια επική πορεία, ο Παγδατής έφτασε στον τελικό το 2006 όπου παρότι πήρε το πρώτο σετ απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ έχασε τελικά με 3-1. Έκτοτε, ο Ελβετός κατέκτησε άλλες τέσσερις φορές το συγκεκριμένο Grand Slam και, μαζί με αυτό του 2004 που είχε προηγηθεί, αποτελεί έναν από τους πολυνίκες του τουρνουά.

Επίσης, παρότι αγωνίζεται με τη σημαία της Αυστραλίας, ο εκκεντρικος και συχνά προκλιτικός Νικ Κύργιος είχε φτάσει στον προημιτελικό της ίδιας διοργάνωσης το 2015. Οι ελληνικές σημαίες γέμισαν και πάλι το Rod Laver Arena για χάρη του ομογενή τενίστα αλλά ο Άντι Μάρεϊ επικράτησε με 3-0 (6-3, 7-6, 6-3) και έφτασε μέχρι και τον τελικό όπου ηττήθηκε από τον Τζόκοβιτς. Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες της Αυστραλίας ακολούθησαν τον Κύργιο σε όλη την πορεία του δημιουργόντας πρωτοφανή ατμόσφαιρα για τα δεδομένα του τένις, όπως ακριβώς και με τον Παγδατή το 2006.

Όσο έχει να κάνει με τα φαβορί, δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις αφού πέραν των υπολοίπων είναι το ξεκίνημα της χρονιάς και αναμένουμε να δούμε σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι αθλητές. Σίγουρα στους άντρες η τριάδα Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ ξεχωρίζει, με το Σέρβο, ο οποίος είναι και ο πολυνίκης με 7 κατακτήσεις, να είναι ελάχιστα πιο μπροστά από τους άλλους. Στις γυναίκες τα πράγματα είναι πάντα πιο αμφίρροπα. Η Άσλεϊ Μπάρτι, που είναι αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης και που ως Αυστραλέζα αγωνίζεται ουσιαστικά στο «σπίτι» της και θα έχει και μεγαλύτερη στήριξη από τον κόσμο ίσως να είναι το φαβορί. Πλίσκοβα, Χάλεπ και Σβιτολίνα θα επιχειρήσουν να διαδεχθούν την Γιαπωνέζα Οσάκα στο «θρόνο» της Μελβούρνης. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά το back to back της Αζαρένκα (2012 και 2013) καμία τενίστρια δεν κατέκτησε το Australian Open δύο συνεχόμενες χρονιές και αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Οσάκα.

Στα highlight του τουρνουά ο σπουδαίος τελικός μεταξύ Ναδάλ και Φέντερερ το 2017, όταν οι δυο τους μετά από τραυματισμούς και up and down εκείνη την περίοδο έδωσαν μια ανεπαναληπτη «παράσταση» και μας πρόσφεραν έναν από τους πιο απίστευτους τελικούς σε Grand Slam. Με την ευχή να φτάσουν ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη όσο πιο μακριά γίνεται θα «βιδωθούμε» σους καναπέδες μας και θα απολαύσουμε το Grand Slam της Μελβούρνης και ας ελπίσουμε το διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου να υπάρχει ελληνικό χρώμα στους τελικούς.

Ο καλύτερος τελικός των τελευταίων χρόνων. Federer-Nadal 2017

 

Πηγή

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα