Ολυμπιακός: Συμπεριφορά ομάδας που μαθαίνει να αντέχει στην πίεση

Αθλητικά

Στα μάτια κάποιου που δεν παρακολουθεί τακτικά τον Ολυμπιακό, η εικόνα του στο πρώτο 20’λεπτο του ματς με την Μπάγερν έδειχνε τόσο προβληματική που δημιουργούσε την αίσθηση ότι η ελληνική είναι μια κατώτερη ομάδα από το επίπεδο του Champions League. Στα μάτια του τακτικού παρατηρητή των αγώνων του, ο Ολυμπιακός έδειχνε επηρεασμένος από την απουσία ενός κεντρικού μέσου με την ικανότητα να κρατήσει τη μπάλα, να ελέγξει τον ρυθμό και να υποστηρίξει την κατοχή της μπάλας προκειμένου μέσα από μια συντηρητική ανάπτυξη παιχνιδιού ο Ολυμπιακός αφενός να κάνει αυτό που ζητούσε από τον πάγκο ο προπονητής του, δηλαδή να προωθείται στο τερέν στη φάση κατοχής της μπάλας και αφετέρου να προβληματίσει την Μπάγερν, δηλαδή να γίνει απειλητικός. Σε αυτό το πρόβλημα – της σύγχρονης απουσίας των Φορτούνη, Βαλμπουενά, Μπενζιά – απέναντι σε αντίπαλο αυτής της ποιότητας ο Πέδρο Μαρτίνς δεν βρήκε λύση. Και επειδή η αγωνιστική φιλοσοφία του δεν του το επιτρέπει, ο Πορτογάλος δεν ζήτησε από τον Σα να ξεκινά τις επιθέσεις με βολέ· δεν το μπορεί αυτού του είδους το ποδόσφαιρο, της “δεύτερης μπάλας” ο προπονητής του Ολυμπιακού.

Κι ύστερα ήρθε η στιγμή του 22’ου λεπτού. Μια ομάδα που πιεζόταν πολύ από τον αντίπαλο (η Μπάγερν είχε εκδηλώσει μέχρι τότε 10 επιθέσεις – ο Ολυμπιακός 3) έκανε σε μερικά δευτερόλεπτα επίδειξη όλων των διανοητικών ικανοτήτων που έχει βελτιστοποιήσει χάρη στη δουλειά του προπονητή και την ποιότητα των ποδοσφαιριστών: έδειξε δέσμευση στην υλοποίηση του πλάνου (“όταν κερδίζετε τη μπάλα, παίξτε γρήγορα”, ζητούσε ο Μαρτίνς από τον πάγκο), καλή ενδοεπικοινωνία, συγκέντρωση, και αυτοέλεγχο. Σε μια φάση μαζεμένες σχεδόν όλες οι πνευματικές αρετές που πρέπει να αναδύονται μέσα από το παιχνίδι μιας ομάδας προκειμένου αυτή να λογίζεται ως ομάδα υψηλού επιπέδου.

Στο γυμνό μάτι αυτή ήταν μια καλή επίθεση, ένα γκολ. Στην δεύτερη ανάγνωση ήταν μια στιγμή ιδανικής εκτέλεσης του αγωνιστικού πλάνου που είχε εκπονήσει ο προπονητής. Στην βαθύτερη ανάγνωση όμως, για αυτή τη στιγμή ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές έχουν δουλέψει πολύ. Τόσο ειδικά, δηλαδή στην προπόνηση που έκαναν την παραμονή του παιχνιδιού, κατά την οποία ο προπονητής έβαλε τα στοιχεία που έκρινε ότι θα ήταν χρήσιμα στον Ολυμπιακό για να αποδώσει αποτελεσματικά απέναντι στην Μπάγερν, βασιζόμενος στην ανάλυση του αντιπάλου, όσο και γενικά. Διότι αυτές οι πνευματικές ικανότητες που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του σε αυτό το highlight δεν χτίζονται σε μια δυο προπονήσεις. Για να φτάνει ο ποδοσφαιριστής να προσπαθεί με συνέπεια να υπηρετήσει το πλάνο πρέπει να είναι δεσμευμένος σε αυτό, δηλαδή πρέπει να έχει αναπτύξει εσωτερικά κίνητρα, και αυτά τα δημιουργεί ο προπονητής καθημερινά. Για να φτάνουν οι ποδοσφαιριστές να διακινούν εσωτερικά πληροφορίες για το παιχνίδι, να διαβάζουν τα οπτικά ερεθίσματα που τους δίνει ο συμπαίκτης με ένα νόημα, ένα νεύμα ή μια κίνηση στον χώρο και αντιδρούν, να αποδέχονται την αναπληροφόρηση από τον συμπαίκτη και να ενθαρρύνουν, να επαινούν και να καθοδηγούν τους συμπαίκτες τους με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση χρειάζεται να έχουν καλή επικοινωνία. Και αυτή η επικοινωνία χτίζεται και βελτιώνεται καθημερινά από τον προπονητή. Για να καταφέρνουν οι ποδοσφαιριστές να μένουν όσο συγκεντρωμένοι ήταν στο αμυντικό μέρος του πλάνου τους στο πρώτο 20’λεπτο, και να “μείνουν” στο ματς, χρειάζεται η καθημερινή δουλειά του προπονητή στην ικανότητα του ποδοσφαιριστή να συγκεντρώνεται στο σωστό σημείο στη σωστή στιγμή. Και, πάνω από όλα αυτό, για να αυτοοργανώνονται οι ποδοσφαιριστές, και να καταφέρνουν να ρυθμίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα προκειμένου να διαχειρίζονται την ποιότητα της απόδοσής τους, χρειάζεται ένας προπονητής να τους εκπαιδεύει καθημερινά για να βελτιώνουν και να σταθεροποιούν τον αυτοέλεγχό τους.

Ο Ολυμπιακός του α’ ημιχρόνου ήταν μια ομάδα που δεν κατάφερνε να κρατήσει την μπάλα (33%-67%), είχε φτάσει σε 2 τελικές ενέργειες (το γκολ κι ένα σουτ εκτός περιοχής), είχε χαμηλή ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (70%) κι είχε καταφέρει να ολοκληρώσει 15 πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν. Στο ίδιο διάστημα η Μπάγερν είχε 8 τελικές ενέργειες (οι 6 εντός περιοχής), κυκλοφορούσε με μεγάλη ακρίβεια την μπάλα (87%) και είχε ολοκληρώσει 63 πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν. Στο α’ ημίχρονο ο Ολυμπιακός δημιούργησε 8 επιθέσεις· η Μπάγερν 26.

Η ίδια ομάδα, με τους ίδιους παίκτες, κι ενώ το ματς της “στράβωσε” στο 62′ (1-2) και της παραστράβωσε στο 75′ (1-3) βρήκε τον τρόπο να φτάσει να έχει στο β’ ημίχρονο τον ίδιο αριθμό (8-8) τελικών ενεργειών, να βελτιώσει πολύ τη σχέση των επιθέσεων που δημιούργησε συγκριτικά με τον αντίπαλο (18-23) και να πατήσει το τελευταίο τρίτο του τερέν περίπου όσο η Μπάγερν (32 ολοκληρωμένες πάσες ο Ολυμπιακός – 50 η Μπάγερν).

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός υπολειπόταν της Μπάγερν ακριβώς όσο δείχνει η απόδοση του Σεμέδο στην κατοχή της μπάλας (10 -στις 22- άστοχες μεταβιβάσεις). Στο β’ ημίχρονο βελτιώθηκε περίπου όσο δείχνει η βελτίωση της ακρίβειας του Σεμέδο στις μεταβιβάσεις (3 -στις 25- άστοχες μεταβιβάσεις). Και αυτό δεν συνέβη επειδή “έπεσε” η Μπάγερν αλλά επειδή ανέβηκε, και κυρίως επειδή δεν “έσπασε” ο Ολυμπιακός. Η συνήθης μοίρα μιας ελληνικής ομάδας που βλέπει στο 75′ το 1-3 είναι να δει στη λήξη το 1-5. Το βράδυ της Τρίτης ο Ολυμπιακός άλλαξε τη μοίρα του, χάρη στη δουλειά που έχει κάνει προκειμένου να βελτιώσει τις πνευματικές δεξιότητές του. Ο Σεμέδο δεν έγινε αποτελεσματικότερος στην ακρίβεια των μεταβιβάσεών του μόνο επειδή ανασυγκροτήθηκε ο ίδιος και έγινε πιο προσεκτικός· έγινε πιο ακριβής στη μεταφορά της μπάλας επειδή οι συμπαίκτες του φρόντισαν να γίνονται διαθέσιμοι προκειμένου να υποστηρίξουν σωστά την κατοχή της μπάλας. Με άλλα λόγια, ο Σεμέδο έγινε πιο ακριβής επειδή μπορούσε να είναι πιο ασφαλής στις επιλογές του, επειδή έβλεπε αμαρκάριστους συμπαίκτες.

Είναι πολύ εύκολο να πεις τι πρέπει να αλλάξει στη συμπεριφορά μιας ομάδας όταν αυτή δείχνει κατώτερη από τον αντίπαλό της. Το δύσκολο είναι να ξέρεις να την εκπαιδεύσεις προκειμένου αυτή να φτάνει να γίνεται ανθεκτική και να μην επηρεάζεται αρνητικά από τα δεδομένα του 1-3.

Σε μια βραδιά που έχασε, σε ένα παιχνίδι του οποίου το πρώτο 20’λεπτο του έδειξε ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος, ο Ολυμπιακός είχε και ένα σημαντικό όφελος: μια απόδειξη ότι η αγωνιστική νοοτροπία του έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, τέτοιο που να μη “σπάει” στην πίεση. Ο κόσμος χειροκρότησε στο τέλος αυτά που ξέρει να διαβάζει, “την καρδιά και το πάθος”, δηλαδή τη νοοτροπία μιας ομάδας που αρνείται να χάσει και δεν συμβιβάζεται με την ιδέα της ανωτερότητας του αντιπάλου. Ο αναλυτής της δουλειάς του Πέδρο Μαρτίνς οφείλει να χειροκροτήσει ένα δείγμα ομάδας που δεν βελτιώνει στην εξέλιξη του χρόνου μόνο το τεχνικό και το τακτικό μέρος του παιχνιδιού της· βελτιώνει και πνευματικά και ψυχικά. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν ο χρόνος μας πει ότι ο επόμενος σύλλογος του Πορτογάλου προπονητή κατέληξε στην επιλογή του το βράδυ που παρακολούθησε το Ολυμπιακός – Μπάγερν. Διότι αυτή η ικανότητα στην διαχείριση της πνευματικής και της ψυχικής κατάστασης μιας ομάδας είναι ένα γνώρισμα που ξεχωρίζει τους προπονητές υψηλότερου επιπέδου από τους “απλά” καλούς προπονητές. Χάρη σε αυτή τη δουλειά ο Ολυμπιακός αντί να τρικλίζει από την πίεση βρήκε την επίθεση του 1-0. Χάρη σε αυτή τη δουλειά ήταν τόσο θεαματική η βελτίωση της εικόνας του στο β’ ημίχρονο και τόσο σθεναρή η στάση του μετά το 1-3. Αυτά τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να αποφύγει ο Ολυμπιακός την ήττα. Είναι όμως παραπάνω από αρκετά για να αντιληφθείς το εύρος των δεξιοτήτων και την ποιότητα της εκπαιδευτικής μεθόδου του προπονητή του.

πηγη

Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα